Мистерията Пума Пунку
The Mystery of Puma Punku
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистерията Пума Пунку

Мистерията Пума Пунку

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Пума Пунку

Тиахуанако е древен град в Боливия, недалеч от езерото Титикака. Предполага се, че е на около 7000 години и е може би един от най-старите градове в света. Интересното е, че скулптурите в него са изградени в същия стил и със същите загадъчни изображения, както своите далечни братовчеди на Великденския остров.

Разбира се, много от нещата в Тиахуанако могат да се видят и в други ранни цивилизации. Във вековете преди новата ера в Перу почти навсякъде могат да се видят същите форми и модели, изображения и иконография. Така се вижда кои са предшестващите култури.

И докато тълпите туристи се стичат към Тиахуанако, не много далеч от там лежи едно доста по-малко посещавано и много по-неизвестно за туристите място - Пума Пунку. То представлява поле, пълно с каменни руини, които вълнуват и стимулират въображението на почитателите на теориите за древни извънземни посетители.

Пума Пунку, разположено във високите плата на Боливия, се смята за едно от най-сигурните доказателства за древните астронавти. В сравнение с мегалитните структури тук, пирамидите в Гиза изглеждат като детска игра. Интересното е, че те са полегнали на една страна, като че ли са били разбити от някаква неизвестна грандиозна сила.

Каменните блокове в Пума Пунку са изключително фино изрязани – дотолкова, че някога са прилягали идеално един на друг, като части на прецизно изработен пъзел. Най-близката каменна кариера в района е на повече от 10 мили разстояние.

Въпросът е как тези колосални камъни, някои от които тежат стотици тонове изобщо са били докарани до тук. Трябва да се вземе предвид и факта, че това е място, което е на 4000 метра надморска височина. Там няма дървета, които да се използват за ролки.

Въпросът, който стои пред археолозите, е с каква цел е бил построен монумента и за какво се е използвал. Голяма част от тях смятат, че Пума Пунку е бил построен от индианците Аймара.

Тази теория обаче не издържа, тъй като за целта на тях са им били необходими проектиране, описание, планиране, един вид идея за това коя част къде трябва да иде и как всичките части да се сглобят. А индианците Аймара всъщност никога не са имали никаква писменост.

Това, което поразява в Пума Пунку, е точността и прецизността, с която е изработено всичко. Една от големите платформи тежи 800 тона, а всички те са гладко полирани. В някои от тях има улеи с ширина едва няколко милиметра. Те са абсолютно прави и с абсолютно еднаква дълбочина от единия до другия край. Направата им с примитивно длето е невъзможна.

Едно от най-интригуващите неща, що се отнася за мегалитните камъни, е че те са от гранит и диорит. Единствения камък, който е по-твърд от диорита е диаманта. Това означава, че единственият начин, по който това може да бъде постигнато, е с инструменти с диамантени върхове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest