sanovnik.bg»Статии»Сънища»Следобедният сън засилва паметта на децата

Следобедният сън засилва паметта на децата

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k914
Сън при деца

Американски изследователи от Университета на Масачузетс в Амхърст установиха, че следобедният сън засилва паметта и подобрява умствените способности на децата.

Експериментът на учените бе проведен с 40 деца. Всяко едно от децата преминало през визуален тест, в който е трябвало да запомни разположението на представени му картини.

Преди да преминат през теста една част от децата отделили 77 мин. за следобеден сън, а другата част от малчуганите останали будни през целия ден.

Следобедна дрямка

Резултатите показали, че децата, които останали будни през деня, дали правилни отговори в 65% от случаите, а децата, които спали следобяд - 75% от случаите.

За специалистите това е безспорно доказателство, че подрастващите имат нужда от доза дневен сън, за да се засили паметта им.

Друго проучване на тема следобедния сън доказа, че тази кратка дрямка може да намали вероятността от появата на проблеми със сърцето и кръвоносната система.

Стресът, неправилното хранене и липсата на движение, които съпътстват съвременния начин на живот, могат да предизвикат развитието на редица болести, като най-потърпевшо е сърцето.

Според изследване на гръцки учени човек може да се предпази от сърдечни заболявания, ако редовно спи следобяд.

Спане

В експеримента са участвали 24 000 доброволци. Всеки от тях е спал по 30 мин. на ден в продължение на 6 г., като редовно е ходил на профилактични прегледи.

Резултатите в края на проучването отбелязали, че при всеки един от доброволците рискът от инфаркт бил намалял с 37%, а здравословното им състояние значително се подобрило.

Следобедната дрямка трябва да бъде кратка, за да не развали съня ви през нощта. За целта може да си навиете аларма и да се отпуснете спокойно, без да се тревожите, че ще изгубите повече време от необходимото.

Според изследванията дори 10-минутният следобеден сън може да ви направи по-работоспособни.

Най-добре е дрямката да не бъде по-дълга от 20 минути, за да останете в леката фаза на съня и да се събудите без чувство на раздразнителност или желание за още сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest