sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пеперудата – посланик от Рая

Пеперудата – посланик от Рая

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1000
Пеперуда

Това невероятно същество се различава от останалите насекоми. В човешкият ум пеперудата винаги е била заобиколена с тайнствен ореол.

На първо място, внимание привлича красотата й. На второ, сложността на жизнения цикъл при това насекомо – от гъсеница тя се превръща в какавида, от която се появява това красиво чудо. И на трето място, прави впечатление на хората с привличането й от огъня.

В славянските страни има обичай, да се гонят пеперудите от огъня, вярвайки, че това са душите на техни починали роднини. В южна Русия дори съществува забрана за убиването на пеперуди, понеже хората се страхуват да не си навлекат гнева на мъртвец.

Пеперуда

Кафяво–лилавата пеперуда от семейство Nymphalidae Sasakia Сharonda е национален символ на Япония. Пърхащите пеперуди са символ на семейното щастие, по празнични шествия се изпълнява „Танцът на пеперудата“, ритуал с който се изразява радостта от живота.

Будистите се отнасят със специална почит към пеперудите, в своите молитви към Буда се обръщат и към нея. Християните използват това насекомо, за да илюстрират по символичен начин идеята за безсмъртието на душата.

Пеперуди

Но не навсякъде отношението към пеперудите е толкова ентусиазирано и поетично. В някои райони на Полша и Сърбия се вярва, че пеперудата излита от устата на вампир и ако не бъде убита, вампирът ще се прероди.

Особено известен е и молецът с т.нар. „мъртва глава“, чиято поява винаги се счита за лоша поличба. В някои райони на Франция се разпространява убеждението, че ако този молец нападне човек в очите, той ще ослепее.

Разказът на руския фантаст Александър Беляев – „Мъртвата глава“ (1928), започва с ентомологът Морел, който открива невероятен екземпляр от този вид молец, с кръстосани кости и тъмносин череп, прекалено огромна за да бъде пеперуда. В действителност тези гигантски молци на съществуват.

Този вид пеперуди намират своето място и в киното, в култовия трилър на Джонатан Дем – „Мълчанието на агнетата“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
42
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
dembil
dembil
13.11.2013 09:55
Искам*
0
0
dembil
dembil
13.11.2013 09:55
Изкам да чуя писък на пеперуда го е казал човека с главно Ч.
0
1
Поля
Поля
11.08.2013 15:17
супер :)
0
0