sanovnik.bg»Статии»Притчи»Народни Притчи»Притча за цветовете на дъгата

Притча за цветовете на дъгата

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k980
Дъга

Причината за образуването на дъгата е различното пречупване на светлината в дъждовните капки - показателят на пречупване за дълговълновия (червен цвят) е по-малък от този на късовълновия (син, виолетов цвят).

По тази причина червеният се отклонява по-малко (на 137°30’) отколкото виолетовия (на 139°20’) и в резултат - белият цвят се разлага в спектър.

В основата на това явление е пречупването и отражението на светлината на успореден сноп лъчи във вътрешността на сферичните капка вода.

Освен това обяснение от науката, съществува и широко разпространена притча за дъгата.

Преди хиляди години цветовете започнали да спорят, кой от тях е най-обичаният и значимият. Всеки от тях представял човешка добродетел и стремеж, с който мислел, че изпъква пред останалите.

Момиче сред Природата

Зеленият – символ на надеждата;

Червеният – на опасността и смелостта;

Жълтият – на веселието и топлината;

Оранжевият – на здравето и обновлението;

Синият – на свободата и безкрайността;

Пурпурният – на авторитета и властта.

Цветове на Дъгата

Спорът на цветовете не преставал, всеки изтъквал своите качества и отказвал да отстъпи, карали се все по-шумно, докато не предизвикали светкавица и гръм. Върху тях завалял проливен дъжд и те започнали да се бутат един зад друг, за да се скрият.

Изведнъж се чул гласът на дъжда, който им обяснил, че са най-обичани и значими само като са заедно и ги подканил да се хванат за ръце и да се сдобрят. Така показали, че между тях може да цари мир и уважение.

Так винаги, когато дъждът измива всичко ненужно и пагубно в човечеството, се появява дъгата като знак за красивото и надеждата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest