sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древна Гърция»Къде Орфей се опитва да укроти диви животни?

Къде Орфей се опитва да укроти диви животни?

Орфей

Мароко е магнит за любителите на слънцето и културните забележителности, на древните римски градове и португалските крепостни селища. Основна атракция в северозападната част на страната, наред с Казабланка, са руините на древния римски град Волюбилис, известен и като Волубилис.

Това древноримско поселение е разположено на около 5 км. от Мула Идрес, градът, пред чиято гробница хора от цял свят идват на седемкратно поклонение пред мароканския светец. Руините на Волюбилис са важен туристически обект, който заради своята значимост е един от осемте обекта на Мароко, включени в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Волюбилис някога е бил вторият метрополис на римската провинция Мавритания Тингитана. Градът е основан през 2 в., но постига окончателния си оформен вид през 3 в. В цялата римска провинция тогава са живеели около 15 000 души, които били заети да доставят на Рим жито, олио и диви животни за арените.

Във Волюбилис се е намирала резиденцията на римския прокуратор. В края на 3 в. след няколко неуспешни опита на берберите да завладеят града, той накрая се предава. До 7 в. е собственост на християнските бербери и след основаването на Фес, започва постепенно да запада.

Волюбилис

Днес за някогашното великолепие на Волюбилис загатват руините на града. Личат формите на древната базилика, като и добре запазените мозайки с митологични мотиви. Тук ще можете да видите руини от забележителни постройки, от които ще добиете представа за характера на древноримските градове и за значимостта на самия град през 2 и 3 в.

При направените разкопки около древния град са открити жилищни квартали, един форум, бани, търговска улица и останки от крепостни стени. Много от постройките са засегнати от голямото земетресение от 1755 г., което връхлита Лисабон. Последвали са мащабни реконструкции, благодарение на които и днес Волюбилис е рай за любителите на античното строителство.

Главните археологически разкопки започват през 1915 г., но и днес много екипи очакват да се натъкнат на неоткрити още конструкции или останали запазени с времето предмети от античността. Административният, политически и религиозен център на Волюбилис се е намирал около форума, до който бил разположен градския площад, базиликата и баните.

Волубилис

От запазените останки от жилищни домове можете да добиете ясна представа как някога е протичал живота във Волюбилис. Особен интерес представлява къщата на Орфей, в която освен че ще видите ясно разграничени отделни помещения, свидетелстващи за строителния подход на древните римляни, ще видите и уникалната мозайка на Амфитрита, която е възседнала колесница и обикаля сред водния свят на различни морски обитатели. Впечатление ще Ви направи и мозайката, изобразяваща Орфей, който се опитва да укроти дивите животни.

Из останалите древно римски къщи могат да бъдат видени многобройни мозайки, показващи африканския животински свят. Има картини, посветени на различни римски богове и богини. Ако искате да добиете обаче пълна представа за величието на някогашния римски метрополис, е добре да посетите и Националния музей в Рабат.

В него са изложени много ценни експонати, открити в района на Волюбилис, сред които се отличават портретите на Катон и Юба Втори. Разглеждайки многобройните ценни предмети, намерени при археологическите разкопки около Волюбилис, ще усетите духа на най-голямото историческо селище от римско време в Мароко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest