sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-отровните змии в света

Най-отровните змии в света

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Най-отровните змии в света
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Преди няколко дни видяхме змия в задната част на апартамента ни. Очевидно всички се страхуваха от нея. Някои си мислеха да я убият, а други да я предадат в зоопарка.

Накрая експертите я хванаха и наистина я занесоха там. След този инцидент хората дискутираха дали змията е бил отровна или не.

По това време си зададох въпроса - колко души познават отровните и неотровните змии? Ето малко полезна информация за най-популярните видове отровни змии по света.

Змиите се включват към категорията на влечугите. Има около 2900 вида змии, които са разпръснати из всички части на глобуса и около 600 от тях са отровни.

Отровните змии имат много специални зъби- кухи зъбци, чрез които изстрелват отровата си. Захапването от отровна змия много бързо въздейства на белите дробове, сърцето, централната нервна система, червенокръвните клетки и мускулите. Има три вида отрова - невротоксична, хемотоксична и миотоксична.

Някои от най-отровните змии са тайпана, крайта, филипинската кобра, кралската кобра, пепелянката, черната мамба, жълтия хоплоцефал, западната кафява змия, тигровата змия и клюнестата морска змия.

Тайпан (Oxyuranus scutellatus): Това е една от най-отровните и смъртоносни змии в света. Тя има три основни разновидности- папуайски тайпан (oxyuranus s. canni), западен или континентален тайпан (oxyuranus microlepidotus) и често срещан или крайбрежен тайпан (oxyuranus scutellatus). Тайпаните се намират в Австралия и Нова Гвинея.

Континенталният тайпан е по-отровен от останалите два вида. Той е маслинен или кафяв на цвят, с черна глава или с черна маркировка на главата, и посещава зелените, или сухите части на полетата. Крайбрежният тайпан е тъмен или светло кафяв с по-светла шарка отстрани и отдолу и леко ръбати люспи.

Най-отровните змии в света

Той е около 6 фута дълъг и може да бъде намерен в откритите гористи площи и гори.

Крайт: Тази силно отровна змия може да бъде намерена в Азия. Цветът й е черен или синьо-черен с тесни бели напречни ивици и тясна глава. Средната дължина на крайта е около 90 см. Той е по-активен през нощта отколкото през деня и е 15 пъти по-отровен от обикновената кобра.

Отровата му е мощен невротоксин, който причинява дихателен недостиг.

Кралска кобра: Това е най-дългата отровна змия в света. Средната й дължина е 3.5 метра, но може да достига до 5.5. Тя е кафява, маслинена или зелена на цвят с напречни ивици.

Кралската кобра е често срещана в южен Китай, Тайланд, Филипините, южна Индия и малайзийска Пенинсула. Отровата й е невротоксична.

Пепелянка: Най-често се среща в Индия, Шри Ланка, малайзийска Пенинсула, южен Китай, Суматра, Ява, Борнео и заобикалящите го острови. Има светло кафяво тяло с три реда черни или кафеви неправилни петна, имащи бели или жълти очертания. Средната й дължина е около 1 метър.

Тя е отговорна за доста по-голямата смъртност сред хората, в сравнение с останалите змии. Докато атакува, тя се намотава, съска и удря с такава бързина, че жертвата има малки шансове да й избяга.

Черна мамба: Това е най-страховитата африканска змия. Тя живее в откритите гористи местности и савани. Кафява или черна на цвят, тя е агресивна и много отровна.

Средната й дължина е около 4.3 метра и е позната като най-бързата земна змия в света, чиято бързина достига 16-19 км/ч.

Тигрова змия: Тя е маслинена или тъмно кафява на цвят, с жълтеникав корем и напречни ивици. Нейни подвидове могат да бъдат видяни в Тасмания и Виктория.

Средната й дължина е от 1.2- 1.8 метра. Това е една от най-отровните змии в Австралия, но може да бъде намерена и в Нова Гвинея, Тасмания и островите Бас Страйт.

Отровата й е невротоксична и засяга централната нервна система. Тигровата змия произвежда високи количества отрова, средно между 35 мг до 180мг.

Западна кафява змия (Pseudonaja nuchalis): Може да бъде намерена в тревните площи, горите и пустините и е родом от Австралия.

Има тясна черна глава и черна шия. На цвят може да е черна или светло кафява, с тъмни напречни ивици, редуващи се с по-светли. Тя е около 1.5 метра дълга и отровата й е невротоксична.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
57
410
39
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
веселин
веселин
14.10.2012 19:22
класацията за коя е най-отровната змия е грешна от кога кафявата змия е на 10 място??????? а кралската кобра на 4-то 1-тайпан 2-кафява змия 3-крайт 4-черна мамба и така ;)
2
0
dan4o
dan4o
08.01.2012 00:57
mnogo interesni fackti za zmiite sas tqx nau4ix mnogo ne6ta mersi mnogo
2
0