sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мъж-феномен чува още неизречени думи

Мъж-феномен чува още неизречени думи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
феномени

Мъж предизвика интереса на учени от цял свят с уникалната си способност да чува думи, които все още не са били изречени. Мъжът, чието име не се споменава, е обект на проучвания, тъй като засега този феномен е уникален за планетата ни.

Всичко започнало, когато мъжът забелязал, че образът на предаването, което гледал по телевизията, не съвпада със звука. Тъй като това понякога се случва, той споделил това с дъщеря си, но за своя изненада открил, че движенията на устните й също не съвпадат с думите, които изрича.

Проблеми със слуха

Според специалисти този феномен започнал при мъжа след операция на сърцето. Той едва бил спасен от перикардит – това е силно възпаление на обвивката на сърцето.

Слух

След като започнали проучванията на феномена, в който се превърнал мъжът след възстановяването си от операцията, станало ясно, че той чува думите, преди да са казани.

Мозък

Мозъкът му бил частично увреден, но специалистите не свързват това увреждане с възпалението на сърдечната обвивка. Мъжът с феноменални способности има проблеми в областта на мозъка, която разпределя времето и движението.

Мъжът споделил, че му е много странно не само да чува думите на хората, преди да са ги изрекли, но също така да чува и собствените си думи, преди устните му да са се задвижили.

Специалистите използват възможността да проучат чрез феноменалния мъж начина, по който мозъкът свързва чутото и видяното от хората.

Всичко се дължи на разликата на скоростта на звука и на светлината. Когато слушаме и гледаме как някой разговаря, възприемаме с различна скорост звука и движенията на устните му.

И въпреки това, след като те попаднат в суперкомпютъра, който представлява човешкият мозък, те по някакъв начин се смесват. Затова човек възприема говора и чува думите, които се изричат от събеседника му, като едно цяло.

При мъжа, който чува думите, преди те да бъдат казани, възприемането на зрителните раздразнения е много по-бързо и силно от слуховите.

Изследователите са успели да достигнат до невероятния извод, че за мозъка едни и същи неща, които се случват в едно и също време, могат да бъдат като случващи се в различно време. Както и обратното, заради което обикновения човек смята, че звукът и движението на устните са с една и съща скорост.

Мъжът с феноменалните умения вече се е приспособил към новия си начин на живот и дори е открил, че не възприема своя глас като гласа на някой друг. Според изследователите тази негова способност няма да му попречи да води нормално съществуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
нс
нс
17.08.2015 22:14
Матрицата, всичко е на запис.
0
0
Георги
Георги
14.03.2014 10:11
Пак простотии на така наречените "учени". Човека първо е чувал думите, а после е виждал артикулацията. Това обяснение става за обратния случай, ако първо вижда артикулация, а после чува думата. Преди години и на мен ми се случи да чувам цял израз на говорителя по телевизията преди да е изречен и след това да го чуя втори път от телевизора. Заспивах с отворени очи и всичко продължи три четири изречения. Това ме стресна и събуди и вече разсънен знаех какво ще е последното изречение преди да е изречено. След това всичко си дойде на място и никога не се повтори.
А обяснението на учените, прилича на това със знания само за лък и прашка да обясняват механизъма на огнестрелно оръжие. :)
1
0