sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бебе с опашка се роди в Китай

Бебе с опашка се роди в Китай

бебе с опашка
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Бебе в Китай се е родило със странен израстък, който много прилича на опашка. Това всъщност е рядка аномалия на гръбначния стълб, която продължава да расте с течение на времето.

Сега седеммесечнияt Xiao Wei има добре развит израстък, който е достигнал дължината от 10 см. Бебчето е родено в южната китайската провинция Гуандун.

Майката на детенцето - Chen Wei, твърди, че е поискала от лекарите да премахнат тумора, но те са й отказали. Обяснили й, че на този етап подобна операция е твърде рискована за детето й, освен това няма да даде никакъв резултат.

Дори да премахнат образуванието сега, съвсем вероятно е да се появи друго на негово място, коментират лекарите. Хирургът Juan Chuanpin смята, че първо трябва да се поправи гръбначният канал, за да бъде сигурно, че няма да израсне друга „опашка”.

бременност

В по-голямата част от случаите операцията уврежда необратимо нервната система на детето. Вследствие на това може да се достигне до инконтиненция или до парализа. Китайските медици смятат, че причината за тумора в края на гръбнака на детенцето е увреждане на външната стена на гръбначния стълб.

Подобен израстък се среща изключително рядко. Според статистика едно на 800 бебенца се раждат с подобна аномалия. Дефектът, който седеммесечния Xiao Wei има, се нарича "spina bifida" (спина бифида).

Неговият гръбначен стълб е раздвоен – прешлените му не се развиват по нормалния начин. Това е причината да се появи този израстък, който постепенно се увеличава. На този етап не съществуват данни, които да доказват, че причината за израстъка е генетична.

Ако бъдещите майки приемат достатъчно фолиева киселина (витамин В9), рискът от подобна аномалия намалява – ежедневната употреба предотвратява между 50 и 75 % от случаите на спина бифида.

Фолиевата киселина е от особено значение за бъдещите майки в ранните етапи на бременността. Според данни на Световната здравна организация годишно 200 000 бременности, както и 70 000 новородени са засегнати от тази аномалия на гръбначния стълб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Maya
Maya
15.09.2013 20:12
Моят дядо е имал опашка. Била е колкото един пръст дълга и години след като майка ми е била родена, той е решил да я оперира и премахне. Тогава беше към края на комунизма и аз бях малка да си спомням детайли, но майка ми е разказвала за това.
Спина бифида обаче е опасно нещо и почти винаги хората имащи това са инвалиди от което се получават и други аномалии. Това ме кара да се замисля дали статията е достоверна или...може би има различни форми на спина бифида, от което се съмнявам. Аз помагам на инвалиди и имах клиентка с такава болест, но единичен случай. Опашка мога да кажа...жената нямаше, но гръбнака и растеше навътре, което караше най-долните прешлени леко да щръкват. В смисъл самият гръбнак беше извит навътре към тялото, а не към кожата.
0
0
Lan
Lan
11.08.2013 18:37
Спина бифида е разцепване на гръбначни прешлени и трудно може да се нарече "опашка", освен това е сравнително често заболяване особено ако няма терапия с фолиева киселина, в България е задължителна. Има деца обаче с допълнителни прешлени, така наречените атавистични белези, които наистина са с опашка, въпросът е дали се вижда или не (зависи колко са и до колко са развити тези прешлени). Тях си ги оперират съвсем успешно!
0
0
ренка
ренка
30.07.2013 15:24
Едно време хората са си прибирали опашката на пет годишна възраст и това бебе явно е „древно" така да се каже
1
0
жени
жени
29.07.2013 23:20
това е божа работа.едно време да не би да се е пиело фолиева киселина
2
0