sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме свети Илия – Гръмоделецът

Почитаме свети Илия – Гръмоделецът

MarianeMariane
Джедай
329112178
Почитаме свети Илия – Гръмоделецът

На 20 юли и на 2 август по стар стил почитаме паметта на Свети Илия – Гръмоделецът. На този ден християните от цял свят отдават почит на старозаветния пророк. По традиция на Илинден се правят курбани за здраве и се организират всенародни веселия и събори.

Свети Илия е почитан наравно с Моисей и Йоан Предтеча. Това са тримата най-велики строзаветни мъже. Светията е потомък на великия Ааронов род. Той е живял по времето на цар Ахав и царица Йезавел.

Царят и царицата са били поклонници на езическия бог Ваал. Свети Илия ревностно проповядвал християнството по земите им. Със силата на вярата и с голяма упоритост и красноречие той успял да обърне мнозина в правата вяра.

Но владетелите останали глухи за думите му. Нито чували, нито вярвали на предупрежденията на светеца, че Бог ще ги накаже за идолопоклонничеството и разгулния начин на живот, който те и голяма част от поданиците им водили.

Разгневен от всичко това, Бог изпратил убийствена суша в земите на цар Ахав и царица Йезавел. В продължение на три години и шест месеца не капнала и една капка дъжд.

Реколтата изгоряла на полето, добитъкът масово измирал от глад, почвата се напукала от убийствената жега.

Ден и нощ се молел за края на сушата и спасение на душите на неверниците пророк Илия. Трогнат от искрените му молитви, Бог сложил край на изпитанието.

Свети Илия Гръмоделецът - Илинден

Свети пророк Илия и верният му ученик още дълги години продължили да проповядват християнството в земите на Ахав и Йезавел.

Когато изпълнил земната си мисия, Бог изпратил на Свети Илия предизвестие. Светецът и неговият адепт се отправили към река Йордан, където го чакала огнена колесница.

Пророкът оставил на Елисей връхната си дреха и се качил на колесницата, която го отнесла на небето. Пророкът се възнесъл през 816 година преди Христа. Юдеите и християните вярват, че един ден той отново ще слезе на Земята за да възвести идването на Месията.

Свети пророк Илия е покровител на абаджиите, кожухарите и терзиите.

Вярва се, че на 2 август - Илинден по стар стил, морето се преобръща и взима най-много жертви. Също така народните поверия гласят, че ако на този ден има гръмотевици, орехите и лешниците ще дадат изгнил и кух плод.

На 2 август имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Илонка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Знайко
Знайко
22.07.2013 21:42
Очевидно авторът на предишния коментар е попрекалил с пушенето на трева. Или просто никога не е чувал за Библията, Стария завет и т.н. Повечето от пророците са проповядвали много преди раждането на Христос. От друга страна интернет е пълен с неуки хейтъри, които както нямат думи, така спамят още 4-5 реда!
0
0
Bgguru
Bgguru
20.07.2013 16:54
Този, който е писал статията явно е прекалил с пушенето на трева... Просто нямам думи!!! Не мога да си обясня как пророкът, който е живял 816 години преди Христа е проповядвал ревностно християнската вяра по свое време.... Добре е когато някой пише нещо после да чете и да мисли, а не само да копира...
0
0