sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Откриха древен египетски сфинкс в Израел

Откриха древен египетски сфинкс в Израел

MarianeMariane
Джедай
329112265
Сфинксове

Учени от Еврейския университет в Йерусалим са направили удивително откритие. При разкопки на ханаанския град Хацор, в северната част на Израел са открити части от сфинкс.

Статуите на сфинксове за характерни за времето на Старото царство на Египет. Според археолози първия сфинкс е бил направен по време на режима на царете от IV династия. Учените смятат, че той е представлявал портрет на кралица Хетеферес II от въпросната династия.

Сфинкс

Модата за изработване на сфинксове и изсичането на ликовете на водачите на Древен Египет е била широко разпространена в египетската култура. Общия им брой надхвърля хиляди, като безспорно най-известен е Великият сфинкс в Гиза.

Откритието на израелските археолози е уникално по две причини. От една страна, за първи път учени откриват сфинксове извън пределите на древната египетската империя, а именно на територията на Източното Средиземноморие.

От друга страна, открития сфинкс не е просто сфинкс. Находката представлява части от статуя, с предни лапи на полулъв-получовек. Между тези лапи е изсечено лицето на Великия фараон Менакура.

Пирамиди

Менакура, по-известен като Микерин (Непобедимият дух на Ра) е най-малкият син на Хеопс. Хрониките на Египетското царство го описват като добър и справедлив владетел. Сведенията за неговото царуване в описанията на Херодот изобилстват от примери за добрината на сърцето му и на щедростта му.

Индиректно доказателство за характера на Менакура може да се търси и в последното убежище на душата му – пирамидата Менакура (Микерин), една от пирамидите в Гиза. Гробницата на Непобедимия дух на Ра е висока едва 62 метра.

Авторите на откритието не са единодушни обстоятелствата, при които сфинксът с образа на Менакура е попаднал на територията на днешен Израел. Водещата хипотеза е, че сфинксът е изпратен в ханаанската земя като подарък от някои от по-късните владетели на Египет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Валентина
Валентина
28.11.2013 16:54
Евреите никога не са бягали от Египет и никой не ги е гонил за да ги връща или да им мъсти с насилие. Като монотеисти в една империя на стотици богове и десетки племенни общности и етноси, евреите са били насилствено изселвани зад границите на Египет за да не мътят религията на фараоните. /Както днес французите връщат чуждите цигани в държавите им от които са придошли/ . Нищо ново под слънцето. Другата историческа лъжа около евреите, е, че УЖ са се скитали в пустинята 40 години за да забравят. Религията, битието и съзнанието на евреите е въплатено в помненето и на най-дребната подробност от историята си, а не в забравата. Честито Ханука! Каквато ни е държавата, такива са ни и евреите !
2
2
иле-ели
иле-ели
13.07.2013 00:06
т.е. кой е занесъл свинкса там...
1
1
иле-ели
иле-ели
13.07.2013 00:05
много интересно откритие, това може и да потвърждава историята в Библията за бягството на евреите от Египет, самоче трябва да се разбере настигнали ли са ги фараона, или не.
1
1