sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Войните на Римската империя - битката при Акциум

Войните на Римската империя - битката при Акциум

AdminAdmin
Дарт Вейдър
656376
Войните на Римската империя - битката при Акциум

Като начало нека започнем с някои неща, които всеки запознат с малко история би трябвало да знае. Римската империя е най-великата съществувала някога, а може би и най-великата империя, която някога ще съществува. Това е първата империя, на която й идва идеята да стане република.

Битката при Акциум е последната битка, в която Римската империя използвала военноморския си флот, може би просто защото не го бивало. Първите няколко войни, в които римляните използвали флота си, били просто катастрофални. Въпреки че Римската империя имала най-мощната войска, която светът бил виждал, тя се мъчела с куцата си военна флота, докато един ден не бил измислен абордажен механизъм, който позволявал на римските войници да се качат на борда на противниковите кораби.

Нещата се съживили и сега вече не се налагало толкова да използват военноморската си флота. Всичко, което трябвало да направят било да приближат корабите си достатъчно близко и да могат да качат хората си на борда. Тогава известната римска армия можела да довърши останалото.

На системата й трябвало известно време да проработи и тя не била задействана до воденето на последните битки на Рим. Битката при Акциум е една от последните и описаната по-горе стратегия била внедрена точно тук. Военноморският флот започнал да запада към края на римската империя, но при битката при Акциум бил в разгара на своята мощ и сила.

Битката всъщност била гражданска война, тъй като имало воюващи от страна на Марк Антоний и воюващи от страна на Октавиан. Войната се провела през септември 31 пр.Хр. и е водена срещу римска колония, намираща се в близост до Гърция.

Октавиан е осиновеният син на Цезар и проблемът започнал когато Клеопатра родила син на Цезар, на име Цезарион. Това бил един достатъчен натиск, но конфликтът избухнал когато Марк Антоний решил, че Цезарион е истинският престолонаследник и го обявил за такъв. Това коствало доста кавги в сената и накрая Марк Антоний бил отстранен, като в същото време на Клеопатра била обявена война..

Марк Антоний загубил войната още преди да е започнала; докато Антоний чакал Октавиан да пристигне в залива на Акциум, на борда избухнала малария и убила голяма част от гребците му, пътищата за снабдяване с провизии били отрязани и Антоний останал с малък деморализиран екипаж, да не говорим, че и в началото той наброявал малко хора, а корабите, които управлявал изисквали голяма работна ръка, за да могат да бъдат успешно маневрирани.

Войните на Римската империя - битката при Акциум

Когато Октавиан пристигнал, той имал добър и свеж екипаж и малки кораби, които били лесно маневрени в сравнение с огромните кораби на Марк Антоний. С напредването на битката генералът на Антоний, Делиус, като видял накъде отиват нещата, решил да премине на другата страна и отишъл при Октавиан, взимайки военните планове на Антоний със себе си.

Оттук насетне нещата само се влошавали: Марк Антоний изоставил прикритието си и тръгнал след Октавиан, тъй като корабите му били извън обсег. Но битката така или иначе била изгубена и виждайки това, Клеопатра решила да не стои там и да гледа разгрома и избягала. Когато Марк Антоний разбира за бягството й, той се качава също на един по-малък кораб и напуска битката, оставяйки цялата си флота на сигурна смърт.

Заради разгрома при Акциум над половината от армията на Антоний го напуска, оставяйки го почти без никаква подкрепа. Това, съчетано с факта, че до него достига грешната информация, че Клеопатра е убита, довежда до момента, в който той предприема самоубийство.

Когато Клеопатра разбрала новината, тя също се самоубива, тъй като не била готова да бъде показвана по улиците на Рим като трофей на Октавиан.

Войната била спечелена и Октавиан е познат като първият гражданин на Рим - Рим вече не бил република, а империя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Философий Цезар Август
Философий Цезар Август
05.10.2011 20:19
Името ми се среща на няколко места. Все при изчанчени теории. Но не мога да крия.
Кланям се на Римската Иперия!
Туй го ще го твърдя
дори да ме хвърлят в някоя прерия!
Името и никога не ще мърся!
Хвала на Октавиан Август,
Юлий Цезар и Траян!
Бих добавил и Хари Потър обаче не му е мястото в отдел история.
0
0