sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Може ли всеки да бае

Може ли всеки да бае

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k446
Баячки
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

За да разберем дали всеки може да бае, трябва да разберем как се става баячка. Тъй като баенето е регионално, български явление, то в различните краища на страната съществуват различни изисквания за това кога, как и на кого се предава силата на баенето.

Едно от най-разпространените вярвания е, че силата на баенето се предава по майчина линия, през едно поколение, т.е. от баба на внучка. Това става, докато момичето все още е „чисто”, или по-точно, не е получило първата си менструация. Полученото знание обаче може да се използва от момичето едва след като детеродната възраст или старата баячка не умре.

Баене

Освен това трябва да се знае, че е възможно баячката да е момче. В много редки случаи, когато нямам момиче в семейството или то по определена причина не може или не желае да бъде посветено в съответното тайнство, то баенето се предава на най-младото момче в семейството.

От друга страна, ако стар човек, който може да бае и лекува по този начин и няма на кого от семейството си да предаде своите умения, той ги предава на друг, "случаен", но надарен човек, който минава покрай него в момента.

Предаването на способността обикновено ставало чрез плюене в устата. Това било така, тъй като се смятало, че чрез слюнката баячката предава цялото си познание, като по този своеобразен начин "посвещава" наследника си.

Свещени животни

Друго разпространено поверие е, че баене се краде. Когато някой желае да се научи да бае, той много внимателно трябва да наблюдава магически действия и скришом да чуе думите на баилната формула.

Откраднатата способност не губи силата си, даже напротив - по-силна е от родово предаваната. Не всеки обаче има възможност да приема натрупаните добри енергии. По традиция лечебна сила на баячката се концентрира или в лявата, или в дясната ръка.

Още в прабългарските религиозни вярвания се мата, че тази неведома въздействаща сила е "разлята" навсякъде. Най-голямо и най-силно е въздействието ѝ в кръвта, слюнката, мозъка и главата на човек, а най-голяма концентрация има в млякото на кърмачката, в косата на човека, в костите и някои органи на свещените животни.

От друга страна се смята, че хората, имащи способности да изчистват психични атаки и негативни въздействия, са ги добили по време на различни природни катаклизми.

Най-вече това става след земетресение, като по това време този човек вземе от разлюляната пръст, т. е. от гръдта на Земята, или е уловил къртица. Способности придобивали и хора, оживели, след като ги е ударил гръм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
54
46
33
22
11
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Катя Колева
Катя Колева
08.03.2015 20:06
Мен ме урочасват много и нося какво ли не червен конец слагам си черна точка пазете се от лоши очи.А аз съм много благодарна на моята баячка благодаря й от сърце
6
0
sweet girl♥
sweet girl♥
03.01.2015 18:30
аз съм ходила при баячка няколко пъти,защото имах нещо като гъбички почти на всички пръсти от инфекции и нечистота(на ръцете между другото)първия път все си виках,че няма да минат и не вярвах,така и стана след седмица-две мама(и тя имаше и отиде при същата бабичка и на нея й минаха,защото тя е вярвала,а и не трябвало да гледаш как минават,защото нямало да минат) и така мама след седмица-2 ми каза,че трябвало да вярвам за да могат да минат и ходехме за втори път.Вторият път вярвах и се молих и минаха.Тая жена ми спаси живота,беше ме срам да си показвам пръстите,да ги вадя от джоба и такива.Тая жена казваше някакви думи,някаква "молитва",аз се вслушах,но тя говореше много тихо и не чух думите й.С цялото си сърце съм благодарна на тая добра възрастна жена.. ♥♥♥
3
0
Анонимен
Анонимен
24.01.2019 08:34
А къде се намира тази баячка ?
4
1
Eva Borisova
Eva Borisova
16.02.2014 02:14
много е страшна жената на снимката..
6
0
Вики
Вики
17.08.2013 21:16
Още един от начините е, ако сънуваш че пееш песен насън (народна)и запомниш думите. Тези думички се превръщат в т.нар."басня'.
1
1
Васко
Васко
23.07.2013 14:01
Дайте още детайли, добро е :)
4
1
rosica
rosica
20.07.2013 22:25
:)
0
1