sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно за мечката гризли

Любопитно за мечката гризли

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Гризли
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Било е време, когато мечката гризли е била широко разпространено животно в определени райони на Канада. Днес обаче, тя се счита за застрашен вид в някои райони на Канада и области на Съединените щати. Мечката гризли, известна още като сребриста мечка, принадлежи към подвидовете на кафявата мечка. Мечката гризли се смята за един от най-големите северноамерикански бозайници. Днес, тя също населява райони на Аляска и някои части на Западна Канада.

Мечките гризли са всеядни, което означава, че храната им включва както растения, така и животни. Те обичат да се хранят с риба, елени, овце и лосове, а също така е известно, че са склонни да убиват и черни мечки.

Мечките гризли се нуждаят от големи пространства за живеене. Техният обхват може да включва гори, тревни площи, като дори живеят и в планинските райони. Техните местообитания също зависят от различните сезони, през топлите лета мечките гризли обитават ниско разположени области, а през мразовитата зима, те обитават високопланинските области до заспиването им за целия зимен сезон. Мечките гризли прекарват летния сезон в търсене на подходящо място за живот, като пропътуват големи разстояния за това. Те копаят огромни ями под корените на дърветата с помощта на техните големи лапи.

Големите размери на мечките гризли са просто, защото тези мечки имат нужда да ядат голямо количество храна, която да се преобразува в мазнини и да им помогне да оцелеят по време на дългия зимен сън. Мъжките гризли са по-големи, отколкото женските. Мечките гризли обикновено заспиват през месец октомври или ноември за период от 6 месеца. През този период, те използват натрупаните мазнини за оцеляване.

Мечките гризли са много агресивни в природата, в сравнение с общия темперамент на кафявите мечки. Техните атаки срещу хора могат да бъдат определени като начин на самостоятелна отбрана, женските гризли се отнасят изключително покровителствено и защитават техните малки. Известно е обаче, че мечките гризли стават агресивни, само когато са провокирани да атакуват.

Любопитно за мечката гризли

Макар и мечките гризли да не считат хората като потенциален източник за храна, те са известни с атаките си срещу хора. Тези мечки основно избягват контакт с хората, но показват агресивно поведение, когато биват изненадани. Къмпингуващите, по-специално трябва да бъдат внимателни да не оставят храни в къмпингите, които биха привлекли тези мечки.

Днес, мечките гризли са пред заплаха за тяхното оцеляване поради унищожаването на техните местообитания. Понякога ловците случайно убиват този вид мечки, поради тяхната прилика с черните мечки.

Мечката гризли може лесно да бъде разграничена от кафявата мечка, поради своите дълги нокти и вдлъбната форма на лицето, както и по високите прегърбени рамене. Тази мускулна гърбица е това, което намалява скоростта на мечката, когато върви по нанадолнище.

Експертите са на мнение, че ако човек бъде нападнат от мечка гризли, трябва да се преструва на мъртъв, вместо да се опитва да избяга далеч от животното. След като се убеди, че не е особено застрашена по никакъв начин, мечката може да остави човека невредим.

Тъй като тези мечки предпочитат да избягват хората, препоръчително е също да се създава шум, докато се пътува през такива местности, които гризли обитава, като знак за предупреждение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
42
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Зубара емо ;Д
Зубара емо ;Д
03.05.2011 19:32
Къде е за яденето на мечката ?
0
0
Йорданка Илиева
Йорданка Илиева
17.02.2011 13:53
Хубаво е човека да знае повече за останалите животни, понякога е животоспасяващо.
0
0