Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мълнии поразяват над 1000 души годишно

Мълнии поразяват над 1000 души годишно

AdminAdmin
Администратор
658322
Мълнии поразяват над 1000 души годишно

Всяка минута в различни краища на света падат по 100 мълнии. Според проведени статистики, за последните години само в Индия са убити 35 души от мълнии, а в САЩ 11 души. За една година жертвите от мълнии, според Наса, са над хиляда.

Гръмотевица удари тези дни и 25 австрийски футболисти и зрители по време на мач, съобщава спасителната служба на Льобен. Тренировката на местния футболен отбор била прекъсната, след като всичките хора се строполили на земята от шока и електрическия заряд на падналата мълния. За щастие мълнията не ударила никого директно, поради което няма и тежко ранени.

Най-мълниеносните места в света са Индия и САЩ. На някои места падат даже по 40 - 50 гръмотевици на квадратен км. Рекорд е басейна на река Конго, където са регистрирани 70-80 мълнии на кв. км. за година.

Мълниите се чуват на разстояние 15-20 км. Средната им дължина на е 2-3 км, но понякога достигна и 20 км. Диаметърът на една мълния е 10 - 45 см.

Мълниите имат особени предпочитания към различните видове дървета. Повече от половината мълнии паднали върху дърво, падат върху дъб, 24% върху топола, и 16 върху иглолистни дървета.

Температурата на една мълния е средно 20 000°С. Кълбовидните мълнии са направо ледени със своите 5000°. Средната скорост на на мълнията е 150 км/сек. Шума от гръмотевица може да достигне 120 децибела.

Най-доброто скривалище по време на гръмотевична буря е автомобила.

Мълнии поразяват над 1000 души годишно

Най-буреносният район в света е Централна Африка. Гръмотевичните облаци там се образуват под действието на въздушни маси, идващи от Атлантическия океан. Тези въздушни маси достигат централните части на Африка и формират гръмотевични облаци. Подобна е и историята над Хималаите.

Учените са разработили карти на гръмотевичните бури, които имат не само научно но и голямо практично значение. По тях лесно се определят рисковите зони за преминаване на самолети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest