sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Културата и наследството на древен Китай

Културата и наследството на древен Китай

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669362
Културата и наследството на древен Китай

Китай, какъвто го познаваме днес, е една от най-старите световни господстващи цивилизации. Там все още могат да бъдат намерени следи от държави и древни култури, които са в недрата на най-старата писмена система, както и множество изобретения, като компаса, хартията, барута и печатането. Древен Китай се е разпростирал на основната част от земята на Източна Азия. Бил е пълен с религии, обичаи и философи, които са впечатлявали целия субконтинент. Интересно е, че първото доказателство за човешко присъствие е намерено именно в китайски гроб. Според палеонтолозите, наричащи откритието си „човекът от Пекин”, той е населявал континента преди повече от 550 000 години.

Факти за древен Китай

Древнокитайската цивилизация е населявала бреговете на жълтата река, в геологичната времева зона, позната като ерата на неолита. Характерно е развитието на градове-държави, подчинени на управлението на различните династии от китайската история. Най-ранната документирана династия е Шан (1550 пр.Хр.-1046 пр.Хр). Тази ера свидетелства за разгръщането на отделна култура, философия и литература. Традициите били допълнително затвърдени чрез оракулния ръкопис, измислен по време на режима на династия Джоу (1045пр.Хр.-256пр.Хр). Феодалните управници Джоу въвеждат обаче ерата на войни и разстроен публичен живот, време наричано от историците „период на воюващите царства”.

Народът постига успехи при обединяването на провинциите от император Цин през 221 пр. Хр. След това различни династии развиват бюрократичната система и разширяват значително земята. Историята на древен Китай е пълна с променящи се периоди на политическа хармония и дисхармония, което довело и да честата чужда намеса. Това е основната причина страната да е известна като „мястото, където се смесват културите и политическата принадлежност”. Китайската интроспекция, между фактите и измислиците в световната история и изобретателните опити да подобрят собствения си начин на живот, дава като резултат изграждането на култура, която даже и днес се смята за универсална. Историята на древен Китай се характеризира с:

Културата и наследството на древен Китай

• Китайският начин за обработка на земята, измислен по време на Джиаху културата, съществува още от 7000 пр. Хр.

• Скални резби свидетелстват за ера от 6000-5000 пр. Хр.

• Чаншао и Лоншан културите датират от 2500 пр. Хр.

• Първите исторически записки, написани по време на управлението на династия Ся, са от 1600 пр. Хр.

Интересни забавни факти за древен Китай

• Около 1500 пр. Хр в Китай са се използвали оракулски кости за предсказване на бъдещето.

• Древнокитайците са боготворяли природната сила, t’ien или небесата, за която се смятало, че е отговорник за природните бедствия.

• Управлението на династия Джоу се счита за най-дългото в китайската история. То е от 1027-221 пр.Хр.

• Стоте училища за мисли, сегмент от китайската философия, е родило за света интелектуални движения като таоизъм, конфуцианство, легализъм и утилитаризъм.

• Императорът Цин постига хармония, налагайки доктрината на легализма, мълчанието на политическата опозиция и изгарянето на учени, смеещи да се намесват.

• Изграждането на Великата китайска стена е инициирано по време на управлението на Цин, но е завършено по време на династия Мин.

• Династия Хан първа приема кофуцианството, което в последствие станало приетата до края на имерски Китай религия.

• Наложената от Тан „система на равните полета” действа в Китай даже и днес!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мария
Мария
19.11.2010 19:58
Статията е хубава, но искам да ви кажа да обръщате повече внимание на правилната транскрипция на имената. За човек като мен, който се занимава с тази култура и изучава езика, правят много лошо впечатление именно грешките в имената.
0
0