Поверия за паяци
Beliefs about Spiders

Поверия за паяци

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983527
Суеверия за паяци

Поверията са се сраснали с ежедневието ни и ни заобикалят във всеки един момент. Интересно е обаче да ги разгледаме разграничени едно от друг. Като поверията за паяците например.

Паяците още от древни времена са източник на суеверия и предразсъдъци. Свързвани са с редица легенди и присъстват в митологиите на изключително много народи. Символизмът им обаче никога не е идентичен.

В Африка паякът се приема за върховен бог, който същевременно може да е и доста палав и шавлив. Древните гърци, както и скандинавските народи пък смятат паяците за тъкачи на съдбата на хората, способни да свързват минало с бъдеще.

Паяци

Японците, от своя страна вярват, че Жената-паяк залага капани на невнимателните пътници, докато хората от американската народност Пуебло приемат, че Жената-паяк е създателката на вселената.

В християнството паякът също е носител на символика. Той представлява човешката уязвимост и съблазънта на злото. Тук в конфликт е суеверието, че е на лош късмет да се убива паяк - когато цар Ирод избивал младенците във Витлеем, един паяк изплел мрежа около Исус и така го скрил от убийците.

Днес повечето хора смятат, че ако стъпчат насекомото, това ще им донесе лош късмет. Други пък очакват добра новина, ако видят, че то се катери по паяжината си, а трети се подготвят за парични постъпления, ако бъдат полазени от него.

Като цяло в по-голямата си частност суеверията, свързани с паяци, са изключително положителни. Ето и доказателствата:

- Ако видите паяк бяга по мрежата си следобед, това означава, че ще поемете на път.

Паяк

- Ако паяк се катери по нишката си, ще получите добри новини. Да го видиш как се спуска по нишка – добри вести, стига паякът не стигне пода.

- Ако паяк плете мрежа сутринта, това е на късмет.

- Ако намерите паяк в банята – очаквайте приятни вести.

- Ако видиш паяжина в отвора на врата, ще ви посети гост.

И изобщо - присъствието на паяка се свързва само с хубави неща, особено пък ако е върху дрехите или в джоба ви - това означава, че ще забогатеете.

Както всяко друго натоварено със символика същество обаче, в някои случаи насекомото е и лош вестител:

- Ако видиш паяк сутрин, е на мъка.

- Ако видиш паяк по обед, е на страх.

- Ако видиш паяк вечер, е на финансова загуба.

- Ако разровиш мравуняк, на другия ден ще завали

- Ако намериш паяк вечерта, очаква те загуба, ако го намериш по обяд - тревоги, а ако е сутринта - тъга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
46
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
17.03.2014 00:27
В средата на статията пише доказателства, но това са само поверия, както е в заглавието. Аз лично обожавам паяци. За повечето хора са гнусни и гадни, но на мен са ми любими. И винаги ми е на късмет като ги видя просто защото им се кефя. Но пък всяко едно животно си има символика в различните култури, била тя добра или лоша. Но честно казано за паяка се изненадах че има толкова положителни поверия и символики. Просто защото винаги когато съм гледала и слушала за паяци все са били отрицателни неща, независимо за какво става въпрос.
5
1
Някой си
Някой си
10.06.2013 13:17
Ако спасите живота на някой паяк, той ще ви се отблагодари, като "изпрати" друг паяк да ви "извести" за пристигането на ваш близък или за получаване на някакво известие. Обикновено начинът, по който се появява "вестоносецът" е сходен с начина, по който се случва това много скоро след неговата поява.
9
1