Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Суеверия за пеперуди

Суеверия за пеперуди

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Суеверия за пеперуди

Суеверията, както знаем, са залегнали в бита на всеки народ от хилядолетия. Тези, свързани с пеперуди, се различават коренно в различните държави.

У нас е прието, че ако видиш три пеперуди, то това е на нещастие. Коренно различно обаче смятат англичаните, които твърдят, че подобно събитие ви вещае щастие и добър късмет.

Друго разпространено вярване е, че ако през новата година първата пеперуда, която видим, е бяла, ни очаква късмет и сполука през цялата година.

Пеперуди

- Ако една сам самичка пеперуда лети около вас, то означава, че някои близък или познат е починал. Това поверие произлиза от вярата на някои народи, че пеперудите са обитавани от душите на онези, които не могат да влязат в задгробния живот (небето). Други пък смятат, че са душите на неродените деца.

- За най-суеверните, черните пеперуди са свързани със смъртта.

Паяци

Общо взето, с пеперудите трябва да се внимава, когато става въпрос за суеверия. Например, лятото, когато са най-привлечени от светлината, нощните пеперуди влизат в стаите. Те пърхат с крила и се блъскат безцелно в стените. В никакъв случай не ги убивайте и не ги гонете. Сторите ли го, ви чака огромно нещастие. Трябва тихо и спокойно да оставите нощните пеперуди сами да намерят пътя навън.

Влязлата пеперуда в дома носи знамение. Тя подсказва, че ще получите вест. Ако пеперудата е обагрена в светло, то очаквайте добри вести. Ако ли е тъмна, те няма да са толкова благоприятни за вас.

Калинки

Пеперудите са представлявали интерес още за най-ранните обитатели на Земята, поради странния си начин на еволюция. Може би именно поради това, те са едни от малкото на брой насекоми, за които има разпространени суеверия. Други такива са единствено паяците, пчелите, калинките и богомолките.

Всъщност, един от най-големите източници на суеверия и предразсъдъци е паякът. Много хора вярват, че ако стъпчат насекомото, това ще им донесе лош късмет. Други пък очакват добра новина, ако видят, че паяк се катери по паяжината си, а трети се подготвят за парични постъпления, ако бъдат полазени от него.

Пчела, кацнала на ръката ви, ще ви донесе пари. Спряла за почивка върху главата ви пчела вещае професионално израстване и успехи. Влетяло в къщи, това насекомо носи гости след себе си, и то до края на деня.

Калинката, известна ни още от деца, ще ви помогне да откриете голямата любов, като ви подскаже посоката. Ако кацне на вас, само кажете: „ Калинке, малинке, покажи ми пътя, къде ще се оженя? ”, следете накъде ще отлети, защото от там ще дойде и човекът, с когото ще прекарате живота си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
54
41
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
26.08.2015 16:47
Аз,като бях в Родопите преди време,пеперудите бягаха от мен,това не е добре,защото нещо късмета ми бяга ,лошо !
0
0
розалия
розалия
18.03.2014 22:47
интересно
4
0
мяу
мяу
17.09.2014 14:25
А знаете ли ,че ако на ръцете ви кацне пеперуда ще ви се сбъдне едно или повече желания
8
0
лилия
лилия
18.03.2014 22:48
съгласна съм
5
0