Чингис Хан

AdminAdmin
Дарт Вейдър
656376
Чингис Хан

В днешния военен сценарий даже и тези сред нас, които са с най-голямо въображение, рядко биха седнали да размишляват над това, че владетел - монголец е управлявал Азия и част от Европа. Империята на Чингис Хан се е разпростирала от Азия до Унгария. Монголците били неграмотни пастири, воюващи по полетата, северно от пустинята Гоби. Популацията им била под един милион и винаги, когато храната станела оскъдна, те нападали съседните племена за плячка.

През 13в. имало монголец на име Темуджин, който бил васал на Он-хан, титуляр на племе, смятащо се за по-организирано в сравнение с останалите кланове. Управленските способности на Темуджин били блестящи, бил добър в изкуството да те постави натясно и държал най-добрите мъже в племето на Он-хан. През 1202 той побеждава татарите, които са имали постоянна тежест на изток. Он-хан остарявал и от уважение към военните завоевания на Тамуджин го осиновил и го направил свой наследник. Темуджин приел всички предизвикателства, делящи го от трона и даже победил Сенгум, истинският син на Он-хан. През 1206, на 42 год., Темуджин приел титлата универсален владетел, която се превеждала като Чингис Хан.

Амбициите на Чингис Хан нямали спирачки и далеч надминавали това, което притежавал. Монголия била тогава част от древен Китай под бруталния режим на Кин. Методите на Чингис Хан били много иновативни и забулени в мистерия. Докато навсякъде по света армиите предпочитали тежка артилерия и амуниции, монголските коне били малки, а ездачите им леко облечени. Основното им оръжие бил лъкът и стрелата.

Чингис Хан

Чингис вбесил последователите на Кин, като отказал да плаща данъците. След това предприел мощна атака към провинцията Си-ся, преминал 1000-годишната Велика китайска стена и заколил всеки, криещ се в укрепленията. Можел е да разруши цялата армия на Кин, но предпочел да вербува по-голяма част от хората и да ги асимилира. Установил данъчен режим, в който Китай се задължава да плаща налог на Монголия. Чингиз Хан знаел, че армията у трябва да има по-добро оборудване и искал да завземе Персия. Един от конвоите му бил нападнат от владетел от страна, близка на Персия. При тази възможност той отприщил силите си към Централна Азия. В ледовитата зима войската на Чингис Хан преминава пустинята и завзема Бухара. Страхувайки се за живота си, управляващият абдикира, а армията му капитулира.

Чингис Хан е майстор на стратегическите атаки. Той поема риска срещу калифа на Багдад, което му дава достъп до Афганистан и Персия. Политиката му да разширява армията си му осигурила повече от 200 000 високо обучени бойци. Група от 40 000 монголски ездачи навлязла в Азербейджан и Армения. Отново станали победители и завзели Кримея, а поради отсъствието на водач на армия, която била два пъти по-голяма от тяхната, успели отново да пожънат успехи.

След като военните му завоевания му донесли слава на велик завоевател, Чингис Хан се съсредоточил върху административните задачи. Разбрал, че ако наложи единна религия ще се стигне до проблеми и затова разпоредил, че ще има свобода на вярата. Скоро Чингис Хан отново бил на път - китайците отказвали да плащат данъците си. Той решил, че всеки знак на неподчинение трябва да бъде изкоренен. През 1227 по време на битката със Северен Китай, Чингис Хан пада от коня си и умира. На погребението му са изгорени 40 девици в чест на духа му и за възхвала на живота му.

Смята се, че Александър Македонски е най-добрият управляващ на всички времена, но що се отнася до количеството земя, която е завладял - той всъщност е имал едва една четвърт от тази, която е притежавал Чингис Хан. До ден днешен в Монголия съществува поверие, че той ще се сърне и отново ще управлява света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
59
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Някой
Някой
19.04.2015 13:01
Кримея не е ли Крим на български? Поне превеждайт
0
0
Някой
Някой
19.04.2015 13:01
Кримея не е ли Крим на български? Поне превеждайте грамотно.
0
0
Svetlana
Svetlana
16.10.2011 09:56
Бил е мъдър и далновиден, когато е взел решение за свободата на религията в завоюваните територии.
3
0
Дуловски
Дуловски
29.04.2011 16:32
Нищо не можем вече да владеем, защото народа, държавата и държавността ни са потъпкани и смачкани от така наречените западни демокрации.
0
0
един бьлгарин
един бьлгарин
20.04.2011 21:35
А ние българите имаме поверие, че ще владеем своите земи когато се вьрнат на власт рода Дуло, те са живи в Казахстан.
0
0