Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Леденото момиче, дарено на богове преди 5 века

Леденото момиче, дарено на богове преди 5 века

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k879
Мумиии

Замразена мумия на момиче, принесено в жертва от инките преди 500 години, се е запазила непокътната в Андите. Когато е било убито, момичето е било на 15 години.

Тъй като мумията на момичето е престояла пет века високо в планините, тя не се е повлияла от времето. Момичето, известно като планинската девица сред археолозите, е било подготвяно за жертвоприношението една година.

Инките

Анализът на дългата й коса дава данни за целия й живот. В детството си момичето се е хранело предимно със зърнени храни и зеленчуци, които са били характерни за храненето на по-бедните инки.

Една година преди да бъде принесено в жертва, то е започнало да се храни с месо, което сочи за издигането на статута на детето, което е било предназначено да стане жертва на богове.

Археолозите не са наясно как е било убито момичето, както и другите две деца, чиито мумии са открити до неговата – на седемгодишно момче и шестгодишно момиче.

Според специалистите най-вероятно децата са били отвеждани на върха на планината, който се извисява на 6739 метра височина. След това са били упоявани с отвара от растения, а после са били убивани.

Археология

Децата, които инките са принасяли в жертва на боговете, са били най-красивите и без нито един дефект. Тези жертвоприношения са се наричали изкачване в небесния студ. Те се правели по време на зимното слънцестоене.

Трите детски мумии са открити на един от склоновете на вулкана Лулайлако. До телата им са открити скъпи артефакти: злато, сребро, украса за глава от бели пера.

Инките принасяли в жертва на боговете си деца, тъй като смятали, че те са по-чисти, отколкото възрастните хора. Когато се стигало до принасяне в жертва на възрастни, главите им са били отрязвани, за разлика от тези на децата, които били не били докосвани от нож.

Според археолозите държавата на инките е възникнала през XII век, а най-големият й разцвет е бил през XV век. Тогава държавата се превърнала в империя.

През 1532 година пристигналите конкистадори се възползвали от враждуването на върхушката на инките и след четири десетилетия битки е бил екзекутиран последният представител на инките – Тупак Амару.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
46
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Svetlana
Svetlana
05.05.2014 22:42
Чела съм,че и други народи /от бялата раса - езичници/ са принасяли в жертва юноши и девойки.Но това сме ние човеците жестоки и често живеещи в някаква заблуда.Жалко е защото Хомо Сапиенс се смята за "венец" на природата,а в библията се казва,че "Бог създаде човекът по свой образ и подобие"...
1
0
Симона
Симона
27.06.2013 17:40
И аз съм против убиването на деца, но всички мислите доста ограничено и модерно.Преди 500 години никой не си е помислял за права,равенство и т.н. А и трябва да разберете,че света е едно голямо и необятно място и че европейците не са винаги най-най.Тези племена са били на другия край на света и са имали различна представа за света от нас сега.Може и да са убивали децата си,но все пак заслужавали ли са бъдат смятани за по нисша риса и да бъдат избити в името на интереси и християнски предразсъдъци ?
2
1
peplata
peplata
14.06.2013 09:31
Как може да сте толкова ограничени.Убийството на дете било грях и Господ щял да накаже прегрешилите инки. За съжаление те са вярвали в други богове, които очевидно са възнаграждавали за такива деания.(и ако някой си помисли че съм за убиването на деца, ще го помоля да си тегли куршума)
2
1
martin
martin
28.05.2013 18:47
Това да убиеш дете е грях? От къде идва това, християнството? Те не са зачитали такива неща. Да не би пък аборта също да не е убийство в наши дни?
3
0
mandy
mandy
27.05.2013 20:08
не се заяждай, по-важно е какво е казал човека. и аз мисля, че е ЧУДОВИЩНО да се убива дете, не ми дреме, че са живели през не знам си кой век и че са вярвали в не знам си какви неща... няма какво да ми промени мнението по отношение на това, да нараниш ДЕТЕ!!!
2
1
ккк
ккк
27.05.2013 11:27
Пояснение-Тупак Амару не е "последният представител" на инките, а последният им владетел.
1
0
грамотен
грамотен
27.05.2013 10:58
Kато пишеш коментари, поне го прави грамотно. Иначе се излагаш, че не можеш да пишеш на собствения си език...
0
1
anita
anita
25.05.2013 21:29
Това е луда история принасят се в жертви животни не хора и деца това да убиеш дете е наи голямият грях според мене и господ щте накаже онея които убиват деца
1
1