sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Голямата мечка

Голямата мечка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Голямата мечка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Съзвездието Голямата мечка е известно на хората от древността. Древните гърци са смятали, че съзвездието е самата нимфа Калисто, която е била любима на самия Зевс. Но тя си навлякла гнева на богинята на лова Артемида и била превърната от нея в мечка.

За да спаси любимата си, Зевс трябвало да се намеси и я превърнал в съзвездие. Седемте най-ярки звезди на това съзвездие са известни като черпак с дръжка. Те лесно могат да се намерят в нощното небе заради характерната си форма, която образуват.

Космос

Освен тези седем звезди в съзвездието има още 125 звезди, а самото съзвездие заема площ от 1280 квадратни градуса. Звездите от така наречения черпак се намират на различни разстояния. Най-близката до нас звезда е Алиот – тя се намира на 50 светлинни години от Земята.

За начинаещите астрономи Голямата мечка служи за ориентир, тъй като тя много лесно се открива в небето. Любителите астрономи могат да използват телескоп, за да видят, това, което не може да се види с невъоръжено око – двойни звезди и дори някои галактики.

Сред тези галактики е прочутата взривяваща се галактика М82. В нея звездообразуването протича с много бързи темпове – раждането на масивни звезди е десет пъти по-бързо, отколкото в Млечния път.

Звездна карта

Галактиката М82 е в гравитанионен сблъсък с галактиката М81 през последните няколко милиона години. На всеки сто милиона години тези две галактики се озовават близо една до друга и това предизвиква различни промени в тях.

Например М81 е с красиви спираловидни ръкави след последния сблъсък с М82. Заради периодичната близост с М81 на галактиката М82 се образуват много газове, които избухват и тя изглежда като светеща.

Има и други интересни астрономически обекти в Голямата мечка. Това е галактиката NGC 3718, която има светещи спирални ръкави. Тя се намира на 52 милиона светлинни години от Земята.

Под NGC 3718 се намира групата на галактиките на Хиксън N 56. Тя се състои от пет галактики, които си взаимодействат една с друга и се намират на 400 милиона светлинни години от Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest