sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как влияе интернет на мозъка ни

Как влияе интернет на мозъка ни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983525
Интернет
3D куб Ubik за деца и възрастни-16%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.28 лв.
Виж ››

В настоящата статия няма да говорим за всички доказани и не дотам вреди от излъчването на компютъра, както и тези, от рутера и Wi-fi връзките. Техните вредни влияния върху хора, животни и най-вече – върху растенията и природата като цяло, са неоспорими. Но как влияе интернет пространството на мозъка ни.

Интернет е създаден с цел улеснение, било то за получаване на информация, увеличаване на контактите и т.н.т. В последните години пространството се използва главно за социални контакти. Ако имате много приятели във Фейсбук например, казват учени от Лондонския университет, вие не сте непременно по-активна социална личност. Това обаче сочи вероятността определени зони в мозъка ви да са по-големи.

Сивото вещество в мозъка е тази част, благодарение на която се изпълняват висшите му функции. Зависимостта в споменатото изследване сочи, че хората с голям брой фейсбук приятели имат повече сиво вещество. Търси се съответствие между социалната активност в мрежата и в реалния живот на участниците.

Влияние на Интернет

В края на проучването резултата сочи наличието на интересни връзки между броя на виртуалните и реалните приятели, и особеностите в някои мозъчни области. Излиза, че амигдалата при хора с по-многобройна листа приятели във фейсбук, е по-голяма. Тази част от сивото вещество играе съществено значение за формирането на паметта и емоционалните ни реакции, а при хора с богат социален живот тя е по-голяма.

Положителните промени в мозъка при юзърите, се дължат на факта, че социалната мрежа се използва не толкова като продукт, колкото, за да се поддържа по-добра връзка при вече създадени взаимоотношения.

Освен тези мозъчни промени обаче, интернет пространството ни влияе и в още една насока. Използването на компютри и интернет променят „природата“ на паметта ни.

Социални Мрежи

Интернет се превръща в алтернативна форма на „трансактивна памет“, на която разчитаме да съхранява спомени вместо нас. На всекиго се е случвало да не може да си спомни определена информация, но отлично знае къде и как да я открие, в компютърен файл или в "мрежата".

Склонността на хората да запомнят местоположението на информацията, а не самата информация, е знак, че те не стават по-малко способни да помнят, а че паметта организира огромни количества информация по друг, по-функционален за опита начин.

Това не означава, че Интернет ни прави по-глупави - просто се променя начинът, по който запомняме информация.

От друга страна обаче, както с всяко друго нещо, ако прекаляваме с употребата на Интернет пространството, в крайна сметка ще се окажем в капана му. Така че - използвайте технологията разумно, с научна и развлекателна цел, но и в допустимите граници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest