sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Суеверията, от които не можем да се отървем

Суеверията, от които не можем да се отървем

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983525
Черна Котка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Има суеверия, залегнали толкова дълбоко в нашите представи и ежедневие, че даже въобще не ги забелязваме. Често изпълняваме тези свещени ритуали, без дори да се замислим за причината да го правим.

Най-разпространените суеверия са произлезли от древните вярвания и са свързани с дълбоки исторически корени и интересни легенди.

Да чукна на дърво. Този знак се изпълнява на автопилот от 99, 9 % от хората. Смята се, че като чукнем на дърво, ще избегнем възможността да ни се случи нещо неприятно. В миналото, дървото се е смятало за "носещо духа".

Пукнато Огледало

Дори и в езически времена се считало, че духът, живеещ в дървото, е защитник на здравето. Християните пък смятали, че докосвайки се до дървото, се докосваш до Христос, тъй като кръстът, на който бил разпънат, е бил дървен.

Огледалото. Огледалото събира в себе си енергията на постоянно оглеждащия се в него човек. Когато то се счупи, освобождава енергията, а тя не всеки път е положителна. Друго е разпространеното суеверие е, че счупеното огледало носи 7 години нещастна любов.

Обяснението е доста прозаично. Първите стъклени огледала започват да се правят през петнадесети век във Венеция, и разбира се, са изключително скъпи.

Подкова

Черна котка. Ако черна котка пресече пътя ви, целият ви ден ще е нещастен. За да го предотвратите, плюете в ляво и в дясно, последователно, общо по три пъти на страна. По-суеверните хора директно обръщат колата или се връщат обратно по пътя си, ако черна котка пресече пътя им.

Лошата слава на черната котка се заражда през Средновековието, когато се вярвало, че вещиците и демоните са се превъплъщавали в черни котки.

Подкова за късмет. Дяволът отишъл при ковача и го помолил да подкове копитата му. Но ковачът не бил глупав и приковал дявола към стената. Казал му, че ще го пусне, само при условие, че обещае никога да не прави злини на близките на ковача. След това закачил над вратата подковата на дявола за късмет.

Плюй през лявото рамо. На лявото ни рамо стои дявола. Плюейки през него, замазваме очите му. Научно доказано е, че лявото полукълбо на мозъка е отговорно за логическото мислене и следователно - контролира дясната ръка.

С оглед на този факт, не давайте на някой нещо с лявата си ръка – на лошо здраве е. Оттам идва и суеверието, че ако лявата длан ви сърби – ще ви сполети загуба или ще давате, а ако дясната длан ви сърби – ще имате печалба.

Петък 13-ти. На тази дата всеки се подготвя за неприятности и неуспехи. Датата се свързва с 13-тия предател на Тайната вечеря, и деня на разпятието на Христос – петък.

Не свиркайте вкъщи. Така викате лошите сили у дома. Най-лошо е, ако го направите по тъмно, тъй като тогава излизат най-злите демони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest