sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Умствената телепатия - реална ли е тя?

Умствената телепатия - реална ли е тя?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669366
Телепатия
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Какво е това умствена телепатия? Телепатия се дефинира като "комуникация чрез средства, различни от сетивата." Като добавим и "умствена", веднага се сещаме за умове, изпращащи и получаващи информация, без да използват сетивата, а нещо като радио вълни, "вълни на мисълта" или всичко, което прокламират различните теории.

Умствена телепатия - истинска история

Един ден, когато бяхме деца, майка ми и баща ми бяха в друг град на час-два разстояние, при роднини. Те играели бинго в църквата. Междувременно, близо до дома ни, брат ми Анди е бил хвърлен на земята от хулиган. Неговата вратна кост бе счупена. В приблизително същият момент майка ми се е изправила по средата на играта и е съобщила на баща ми "Анди е бил наранен! " Те веднага тръгнали обратно към вкъщи.

Дали това е умствена телепатия? Наистина изглеждаше така по онова време. Или има друго обяснение? Повече за това ще кажем след малко.

Нека да преразгледаме доказателствата за умствената телепатия. Това трябва да не ни отнеме повече от минута, защото още няма добри доказателства за неговото съществуване. Сега, ако искаме да преразгледаме какво се посочва като доказателство, ще намерим общ модел на поведение. Тестовете, които "доказват" това явление, се направени по начин, който има много недостатъци.

Но "изследователите" на ESP (възприятие, което не е свързано със сетивата) и свързаните с това области са заинтересовани повече да открият истината, отколкото да докажат, че тези неща са истински). Това се отразява на начина, по който те изпълняват своите експерименти, често не поради непочтени намерения, но поради несъзнателни фактори. Най-честата грешка, правена при този вид изследвания, е "да се изберат" резултатите.

Телепатия при игра на карти

Например, да познаете каква боя е една карта за игра, в случая вие ще бъдете прав 25% от времето, защото има 4 бои карти, измежду които да избирате. Да предположим, че опитате това с 10 проучвания от по 20 карти всяко, а след това го повторите с 30 други различни хора, като общо направите 300 проучвания. Някои ще се справят по-добре, отколкото резултатите, показани в някои проучвания, а пък други – по-лошо.

Това е нормално. Монетата, която е хвърляна много пъти, не редува систематично ези и тура, но ако се хвърли достатъчно много пъти, то средно ще получим около 50% ези и 50% тура. Това ще се получи, ако запишете всичките резултати от хвърлянията. Концентрирайте вашият ум към ези например, и тогава ще се убедите, че на всеки 100 хвърляния ще получите повече пъти ези, този тест сам по себе си доказва, че вие можете да повлияете на монетата само с помощта на силата на ума си.

Могат ли учените (или тези, които претендират, че са такива) да направят това? Това се случва през цялото време, но обикновено е по-сложно от очакваното. Разгледайте например експеримента с картите. Ако научният работник силно вярва в умствената телепатия, той може несъзнателно да намери причина да се изключат непотвърдените изпитания (субектът не е бил готов, "подателят" не е бил концентриран и т.н.). Броят се само опитите с резултатите, които искате и правите да изглежда така, като че тези хора наистина са медиуми.

Обяснение на умствената телепатия

Сценарий: Майка ми знаеше, че Анди има проблеми с този побойник. По-рано през деня, тя е била наблизо, когато Анди е споменал, че е притеснен, защото трябва да доставя вестници в близост до къщата, където живее това момче. Тя не е слушала разговора, но думите са се записали в подсъзнателният и ум. Накрая, докато релаксира като играе бинго, съзнанието накрая обработва информацията, а тя е "усетила", че синът и е в опасност. Тогава бихме нарекли това по-скоро майчина интуиция, и тя няма да означава умствена телепатия, нали така?

Това ли е обяснението? Не, разбира се. Това е едно от възможните обяснения. Един по-научен подход от този, използван от истински вярващите, е да се остави въпроса отворен. Хипотези, може би, и тестване на тези хипотези, но не и даване на отговор преди да има добри доказателства за него. По-добре е да оставите нещата необясними, отколкото да си измислите нещо и да вярвате в него, само защото искате това нещо да бъде истина. Ние може и никога да не научим какво е точното обяснение за това, което се нарича "умствена телепатия", но и имаме ли нужда да го знаем точно сега?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
10.01.2014 10:50
Интуицията е проекция на вътрешното ни изживяване, а телепатия е наложена умствена връзка. Не ми е ясно само, защо това е необходимо, след като Бог ни е дал говор. Не е ли това един вид замърсяване на духовната ни заобикаляща среда следствие на нашите мислени вмешателства.Не всички вярват в съществуване на ангели, но сънищата са резултати от дейността на ангелите, които се грижат за нашия буден нормален живот.Не сме ли навлезли в сферата на нашето самоунищожение?
1
3
HOLLOW
HOLLOW
27.01.2013 21:46
не е задалжително да се обичате или да сте роднини . Стига човеците да са с отворени умове . Ако ме разбирате ко искам да кажа де...
3
0
аб
аб
30.08.2011 18:35
Мисля, че телепатия се получава между близки и сродни души и е най-силна, когато има любов помежду им. Тогава те се разбират без думи и разчитат взаимно чувствата си.
1
0
(...)
(...)
27.08.2011 16:30
Искам да ви кажа и аз няколко думи. Не знам със сигурност колко отскоро е откритието, но то гласи, че има частици на нивото на вибрациите, създаващи мислите примерно(защото не си спомням точното определение),които незнайно как, но си взаимодействат на огромни разстояния и реагират мигновенно, въпреки разтоянието помежду им. И не говорим за разстояния от типа на от тук до другия край на земята, а на много по-огромни разтояния като например от тук та до галактиката намираща се на 10 млрд светлинни години от нас. Невероятно, но факт. Представяте ли си за какво става въпрос. Погъделичкайте въображението си и си представете възможностите.
1
0
Iva
Iva
06.04.2011 10:07
Аз съм напълно съгласна с коментарите на хората, писали преди мен. Също искам да добавя, че снимката наи-отгоре е неподходяща, защото тя показва телекинеза - да местиш, деформираш и т.н. предмети с мисълта си. А телекинеза и телепатия са две съвсем различни неща. Единственото, което ги свързва е това, че става дума за силата на човешкия ум. Но темата на тази статия е изцяло концентрирана върху телепатията.
1
0
Aз
03.04.2011 06:31
Даденото обяснение е далеч от истината. Други читатели вече правилно са направили забележка, че телепатия и интуиция са различни неща. Телепатията наистина съществува и то не само между хора, а също между хора и животни. Имал съм много лични преживявания, които го доказват, като в някои случаи телепатична връзка се е осъществявала от хиляди километри разстояние и след като от дълго време съм бил загубил връзка с другото лице.
1
0
Кан IYI
Кан IYI
01.04.2011 22:54
Телепатия
ж., само ед. Способност да се примат и предават мисли на разстояние.

Определение на думата в българския тълковен речник. Ако мисълта е продукт на ума, какво по дяволите е безмисленото словосъчетание умствена телепатия. Нашият език е аналитичен тип. Безмислено е на български да поясняваш, че телепатията е умствена, както е безмислено да обясняваш, че крачката е крачна. Намерете си свестен редактор. Иначе статиите ви са парад на идиотизма.
1
1
neli andriqnova
neli andriqnova
24.03.2011 21:39
Телепатия е едно, а интуиция друго.
0
0