sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човешкото Тяло»Някои митове и факти за хората левичари

Някои митове и факти за хората левичари

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Някои митове и факти за хората левичари

На 13 август е ден на левичарите. Съществуват известен брой хора, при които доминира лявата ръка повече, отколкото дясната още от детството. Изследванията показват, че левичарите в действителност са по-често мъже от населението, отколкото жени. Друг факт, който се забелязва при левичарите е, че неврологични заболявания като аутизъм, епилепсия, дислексия и синдрома на Даун се срещат по-често при тях, отколкото при "десничари". За това отчасти генетично, а понякога и свързано със средата развитие, има редица митове и факти. От съществено значение е да се разграничат едните от другите.

Митове за левичарите

Терминът "sinistrality", използван за позоваване към хората левичари, показва демонични черти. Това е най-нелепото твърдение на планетата. Всъщност думата "sinistrality" произхожда от латинската дума "sinestra", която означава "несръчност". В древния месопотамски език, терминът "sinestra" се е използвал за означаване на "сила".

Левичарите често се свързват с тромавост във всичко, което правят. Това разбиране, напълно невярно, вероятно е изкривена версия на превода на фразата "с два леви крака". Макар че фразата се използва, за да се отнесе към някого, който не може да танцува, много е погрешно тя да се свързва с непохватност и левичарство.

Използването на лявата ръка за хранене е неморално и неблагочестиво. Този мит е вероятно първият, в който се долавя фанатизъм. Това е напълно невярно. Ние сами правим нашите социални норми и ги спазваме Левичарите показват по-координирани движения на ръката до устата и това по никакъв начин не ги прави по "неблагочестиви"!

Левичарите имат по-малък шанс за оцеляване в ръкопашен бой. Това е всичко друго, но не и вярно. В историята има много свидетели на предимството на левичарите по време на ръкопашен бой и дори на боксовия ринг. В действителност, общото наблюдение е, че лявата ръка е в състояние да изненада противника със силна атака от незащитената дясна страна.

Факти за левичарите

Някои митове и факти за хората левичари

Левичарите често са в неравностойно положение при използването на инструменти, предназначени за хора, работещи с дясната си ръка. Това е вярно, но днес има цял набор от инструменти и оборудване, предназначени за хора, работещи с лявата си ръка. Много от инструментите, които се предлагат на пазара, могат да бъдат преобразувани, за да задоволят нуждите на хората, работещи с лявата си ръка. Дори компютърната мишка е направена така, че да е подходяща и за левичари, за да им предостави равни професионални възможности.

Левичарите си поставят високи цели. Да, това е вярно. Изследване разкрива, че хората, използващи лявата си ръка за работа, всъщност си поставят високи цели. Това е така, защото техните мозъци са структурирани да разширяват възможностите си, атрибут, който е генетично заложен и е за сметка на "езиковите центрове" в мозъка. Много на брой от математическите, художествени и спортни гении са били и са били левичари.

Левичарите са с по-кратък живот, отколкото десничарите. Статистика сочи, че левичарите са по-склонни да умират при злополуки и други наранявания. Това основно се дължи на фактът, че повечето хора в света си служат с дясната ръка и по този начин цялостното проектиране на комуналните услуги е предназначено за задоволяване на нуждите на мнозинството. Синдромът на левичарите се появява тогава, когато хора, използващи лявата си ръка, са принудени да пишат с дясната си ръка, като по този начин се причинява психично състояние на объркване.

Съществуват много известни левичари. Списъкът включва:

Президентите на Съединените Американски щати: Хари С. Труман, Роналд Рейгън, Джордж Буш, Бил Клинтън, както и настоящият президент Барак Обама.

Легендарни личности: Жана Д’Арк, Александър Велики, Юлий Цезар, Фидел Кастро, Хелън Келър.

Музиканти и композитори: Карл Филип Емануел Бах, Фил Колинс, Пол Маккартни, Ринго Стар.

Художници: Микеланджело, Рафаел, Леонардо да Винчи.

Актьори: Чарли Чаплин, Том Круз, Робърт ДеНиро, Грета Гарбо, Упи Голдбърг, Кери Грант, Ангелина Джоли, Никол Кидман, Стив МакКуин, Мерилин Монро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (29)

Изпрати
Руми
Руми
04.03.2016 22:25
Никога не насилвайте децата ви да пишат или рисуват с дясната ръка, ако са левичари. Не им създавайте психически проблем .
3
0
александър радоев
Ас съм левича и пиша грозно учителите искат да почна да пиша с дясната ръка но дори и родителите ми искат да стана десничар но ас никога няма да се променя независимо колко ме пришпорват
3
0
Нико
Нико
19.07.2013 00:50
при мен е интересно ,че и с двете ръце ми е удобно да правя всичко.Някои неща с едната повече други с другата повече.Мога да пиша и с двете ,по-красиво с дясната може би ,защото пиша от малък с нея.Но пък да пия,пуша и други неща много по-удобно ми е с лявата
3
0
Поли
Поли
17.05.2013 13:30
Аз съм се родила левичарка, но на 5-6 год. баба ми насила ме отучи да пиша с лявата ръка. Беше голямо мъчение. Сега всичко правя еднакво и с двете, но пиша с дясната.
0
0
Виктор
Виктор
03.04.2013 22:36
Е сега какво да правя?
Пиша с лявата ръка,но дясната ми е по-силната дори и десният ми крак е по силен.
0
1
Miriam
Miriam
12.12.2012 18:25
синистра означава ЛЯВО, а не несръчност. Произхода на думата е латински, използва се и в съвременния италиански език ...
0
0
Гергана
Гергана
15.07.2012 11:59
Аз съм левичарка и много ми харесва!! Дори не знаех , че имаме прзниик.Вече имам отще един повод да почерпя !! :D
1
0
vasil
vasil
29.01.2015 18:35
13 avgust
0
0
radostina
radostina
14.12.2013 20:16
на коя дата празнуваме
1
0
Ертан
Ертан
27.12.2011 13:28
аз също съм левичар и изобщо не се притеснявам от това, дори обратното, показвам на всички които са скиптично настроени към нас,че ние сме доста сръчни именно с лявата ръка :) (това за празника на левичарите също е интересно браво :)не го знаех )
1
0