sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Гробницата на Свети Филип е открита в Турция

Гробницата на Свети Филип е открита в Турция

MarianeMariane
Джедай
329112265
Гробницата на Свети Филип е открита в Турция
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Дори и да не сте ревностни християни, няма начин да не сте чували за Исус Христос и дванадесетте апостола. Заобиколен от дванадесет от най-верните си последователи, апостоли, Иисус е изял последната си вечеря преди да бъде предаден, заловен и разпънат на кръст. Един от тези близки съратници на сина божи е бил апостол Филип.

Италианския професор по класическа археология Франческо Д`Андрия твърди, че е открил гробницата на апостол Филип при разкопки на територията на Югозападна Турция. По време на разкопки, Д`Андрия, който е директор на Института по Археологическо наследство, е открил погребален комплекс в историческия град Хиераполис, познат днес като Памуккале.

Гробницата на Свети Филип е открита в Турция

Апостол Филип не е от известните и „популярни“ апостоли, като Петър или Павел. Оскъдните сведения, които могат да се намерят за него и неговите действия в Библията са малко. Знае се, че е роден във Витсаида, на северния бряг на морето на Галилея. Често го бъркат с едноименния евангелист.

Евангелието на Йоан посочва Филип като един от първите последователи на Исус Христос. Споменава се и ролята му на помощник при изхранването на 5000 вярващи, както и присъствието му на Тайната вечеря. Повече информация за личността на апостол Филип и деянията му се среща в апокрифни текст „Деянията на Свети Филип“, който католическата църква не признава като достоверен.

Апокрифния текст посочва гробницата на Свети Филип на Хълма на мъчениците като мястото, където почиват тленните останки на апостола. Проф. Д`Андрия, който ръководи разкопките на обекта, твърди, че на посоченото място няма следи от него.

Гробницата на Свети Филип е открита в Турция

При разкопки на древна църква от V в. от н.е., въпросната гробница е открита празна. Авторът на откритието смята, че останките на светеца са преместени в нова църква, построена по време на Византийската ера.

Погребалния комплекс, който според италианския учен съдържа останките на Св. Филип представлява осмоъгълник, който е затворен в правоъгълен портик, състоящ се от 28 малки квадратни стаи. В рамките на осмоъгълника се намират осем параклиса, които водят към четири двора с триъгълна форма. Предположението на археолозите е, че тялото на светеца е положено в центъра на осмоъгълната структура.

Разкопките на италианския професор са открили за света и запазен поклоннически път, по който пилигримите са минавали по в процесиите им към хълма в североизточната част на града.

Гробницата на Свети Филип е открита в Турция

Изследователите са успели да установят и няколко различни поклоннически спирки, по пътя към гробницата на Свети Филип, където вярващите са можели да се измият е пречистят преди да отдадат почитта си пред останките на мъченика.

Преди да имат възможност да се поклонят пред свещените останки, поклонниците са били настанявани в 28 квадратни стаи, в затворения правоъгълен портик. Едва след една нощ прекарана в пост и молитви те са били допускани до светинята.

Разрушително земетресение през втората половина на седми век, последвано от голям пожар е унищожило почти напълно погребалния комплекс издигнат в чест на Свети Филип. Доказателство, че открития гроб е именно на споменатия в библията апостол, е намерения в една от стаите рядък бронзов печат за хляб.

С негова помощ ликът на светеца се е отпечатвал върху хляба, които е бил предвиден за богомолците и поклонниците. Самия печат представлява бронзова плоча, с диаметър 10 сантиметра, върху която се вижда изображението на Апостол Филип в цял ръст и надпис Hagios Philippos (Свети Филип).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest