Черната котка - лош късмет или просто суеверия?
The Black Cat - Bad Luck or Just Superstition?Crna mačka - loša sreća ili samo sujeverje?
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Черната котка - лош късмет или просто суеверия?

Черната котка - лош късмет или просто суеверия?

AdminAdmin
Администратор
658321
Черната котка - лош късмет или просто суеверия?

Черната котка има забележителна история - от времената, когато е била обожествявана, е стигнала до времена, когато е била изгаряна жива, тъй като е била смятана за въплъщение на дявола. Все още мненията по въпроса са смесени...

На 27 октомври в САЩ пък отбелязват деня на черната котка, затова нека поговорим обстойно за тези уникални създания, натоварени с толкова много символика.

Вярването, че черните котки носят лош късмет има солидни основи в американската култура. Вярвало се е, че е лош знак, ако черна котка ти пресече път, но пък е добро предзнаменование, ако пуснеш черна котка в къщата си.

Има легенда за черните котки и бейзбола – печелещият отбор загубил главоломно, след като влязла черна котка и започнала да обикаля около трета база.

Още в началото на американската история черните котки са смятани за приятели на вещиците: хора, които се занимавали с магия често притежавали черни котки и понякога ги използвали в ритуалите си, понякога като жертвоприношение.

При някои процеси за вещерство едно от доказателствата е било притежанието на черна котка от обвиняемата. Някои от тези котки дори са били изгаряни живи заедно със собственичките си. Дори и днес се вярва, че има групи, които използват котки за жертвоприношения; някои ги мислят за градски легенди, други им вярват. Но повечето съвременни вещици имат черни котки като свещени домашни животни.

Черната котка е... просто котка с черна козина. Не е нужно да е определена порода, може да бъде чистокръвна или смесена. Черният цвят и помага да ловува през нощта, но в хода на историята котките с чисто черна козина често са считани за символ на злото (има няколко култури, където се смята, че носят късмет). Тези суеверия битуват и в модерното общество; факт е, че от сиропиталищата за животни са осиновени по-малко черни котки, отколкото всеки друг цвят. Странно.

Преди черните котки са свързани със злото и вещерството. Ако погледнем еврейския и вавилонския фолклор, ще видим, че черната котка е значела, че змия е легнала на нечие сърце. В Древен Египет котките са били свещени и когато семейната котка е умирала, тялото ѝ е било мумифицирано.

Черна котка

Римляните гледали по подобен начин на котките; именно те са внесли котките в Европа. По това време котките са смятани за талисмани, особено ако са черни и ви пресекат път. Първо Църквата започнала да ги свързва с вещерство и магия и на черните, та и на белите котки, започнало да им излиза лошо име.

През 17 век котките вече напълно са свързвани с магията, и са били извор на страх. Черните котки страдали най-много там, където имало най-много гонения на вещици.

Има няколко страни, които все още смятат, че черната котка е добър знак. В Шотландия непозната черна котка пред вратата била знак за бъдещ просперитет, а рибарските жени гледали черни котки, защото вярвали, че те предпазват съпрузите им, докато са в морето. Но все пак в Ирландия, ако черна котка ти пресече път под лунна светлина, това значи, че ще те застигне болест. В Румъния, Молдова и Чехия все още вярват в суеверието за черната котка, която пресича пътя!

Известен анархистки символ е черна котка в бойна позиция, и по-точно символ на анархистко движение, което се занимава с правата на работниците.

И така, дали са добри или лоши? Зависи в коя страна зададете въпроса – едни ще ви кажат, че това са най-злите създания и трябва да бъдат избягвани, други ще твърдят, че това са обикновени животни и трябва да се отнасяме към тях като към всяко друго животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
44
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (25)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
26.05.2019 21:27
Аз имам черно коте не е вярно ,че са лоши многоюе мило ние си го осиноеихме от една фондация с котето се чувствам много добре !
0
0
Деница Неделчева
Деница Неделчева
21.09.2015 17:13
Аз имам малко черно коте но нищо не ми се е случило
1
0
milena
milena
20.09.2015 14:46
vidqh cerna kotka,i si pomislih,neznaino kak,sega e 13.13minuti,poglegdam....i mi se izpravq kosata,oh,ot sedmizi,kogato pogledna casa ves e 11.11...........vzeh da se zamislqm seriozno,...ako nqkoi znae neshto....da kaje........na dobro ili zlo e tova,da kajem ce na posledak sam pod golqm stress.....
2
1
Анонимен
Анонимен
11.05.2019 20:40
На добро е мисля
Числата на Началото
Трябва с Нумеролог да говорите
Да си пуснете тото
0
0
tanya
tanya
27.09.2014 16:29
Тва са пълни глупости черен циганин като ви мине по пътя да не губите късмета си черни бели котки все тая те са животни като всички други
8
1
Вера Митева
Вера Митева
03.03.2015 19:56
Да аз имам и черен циганин и черен котарак пък съм много добре слава богу
4
2
Sunny
Sunny
07.06.2014 21:42
Белите носят лош късмет, а черните-добър
7
1
Qnica Dimitrova
Qnica Dimitrova
13.05.2014 21:04
те черни те котки са страхотни и носят голям късмет аз имам 3 малки котенца
2
0
Ели Георгиева
Ели Георгиева
04.03.2014 08:44
Какви са тия глупости, които някои пишат ?! И робуват на суеверия ?!
Аз обожавам черната си котка. Тя ми носи истинска радост.
5
1
Qnica Dimitrova
Qnica Dimitrova
13.05.2014 21:03
ти си права тези котки носят голямо щастие и късмет и аз имам такава черна египетска котка и е много мила и сладка има 3 малги кученца
2
2
Fen4etoBieber
Fen4etoBieber
03.11.2013 09:33
да бе черните котки не носят лош късмет преди хората са вярвали че правят магии тва е тъпо то е просто коте но те са ги изгаряли живи това не е хубаво а пък азиятците ядат на година някъде към 10000 котки хората не знаят какво правят сякви диваци има на тоя свят
0
0