Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Жана д’Арк - светица или грешница?

Жана д’Арк - светица или грешница?

AdminAdmin
Администратор
658318
Жана д’Арк - светица или грешница?

Споровете около живота на Жана д’Арк будят прекалено много въпроси, водещи до неочаквани отговори. Дали гласовете, които е чувала, биха я измамили ако наистина са идвали от Господ? Научете повече за това от статията по-долу.

Много хора възприемат това момиче като светица, като личност дала всичко от себе си за своята родина по един духовен и внушаващ благоговение начин. Обаче дали наистина тя е светица и дали наистина е вършила делата на самия Бог?

Жана д’Арк израства в бедно семейство, в което е най-малката от пет деца. Не е могла да пише или чете, но е била доста добра в плетенето и шиенето - нещо, което всяка жена по онова време е трябвало да умее.

Била е сериозно дете, прекарващо основното си време молейки се в църквата, а през останалото се е грижела за бедните. И така - кое е подтикнало това момиче да излезе на война? Кое я е накарало да се откаже от досегашния си живот и да отиде да воюва? Смята се, че когато била тринайсет годишна (през 1425) е започнала да чува гласове от свръхестествен характер, които били съпроводени от ярка светлина. Жана трвърдяла, че разпознава свръхестесвените същества, които били различни светци на църквата. На съдебния й процес обаче не е искала да говори за тях, макар да е категорична, че ги видяла със „собствените си очи”/

Предполага се, че Жана д’Арк е била повлияна от свещениците и от местните легенди, разказващи за девойка, която ще спаси Франция. Друг факт около нейното детство е наличието на едно дърво, наречено дървото на самодивите, около което витаели свръхестествени сили. Интересно е да се спомене, че заедно с останалите деца, дванайсет годишната Жана пяла и танцувала около това дърво, както и че е правила венци за статуята на спомената девойка.

Смята се, че гласовете чувани от Жана д’Арк, са действали постепенно докато през 1428 тя вече е била наясно какво трябва да направи. По настояване на тези гласове тя намира Робърт Бодрикорт, командир, действащ в името на Чарлз Седми и след два неуспешни опита накрая е приета във френската армия, която тя повежда към големи победи.

Имала е доста агресивен стил на воюване, нещо малко познато на французите по онова време. Със своя свръхестествен начин на действие е зашеметявала всеки, дори успява да убеди краля, че е изпратена от Бога.

С течение на времето Жана д’Арк започва да предсказва бъдещето относно немалко неща. Отначало, когато й се предлага меч, тя предрича, че ако се разкопае точно определено място, вътре ще бъде намерен древен меч. Когато наистина станало така, Жана казала, че гласовете са й казали какво ще се случи.

Жана д’Арк е и причината за коронясването на Чарлз Седми; тя го е убедила в това след разкриването на тайна, която са й предрекли същите гласове.

Когато накрая тя е заловена, обвинителите й правят всичко възможно да я осъдят, търсейки всякакви начини за стигане до смъртна присъда. Но без значение какви въпроси задавали, на всеки един от тях тя отговаряла правилно, давайки верни и разумни отговори, трърдейки през цялото време, че е напълно смирена и покорна. В един момент почти се стигнало до изгарянето на клада, но накрая тя подписала документ, в който се разкайва и обещава да бъде добра католичка. Това я спасява до момента, в който я обвиняват в желанието й да носи мъжки дрехи.

Жана д’Арк - светица или грешница?

И така, светица или вещица е Жана д’Арк? В детството си е играла около дърво, известно като място, на което се събират вещици; чувала е гласове, които в много случаи са я излагали на опасност и са я карали да прави неща, които не е искала. В края на живота си, намирайки се в затвора, самата Жана споделя, че „гласовете й са я измамили”.

Каква наистина е Жана д’Арк - светица или просто поредната грешница?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Боян
Боян
13.08.2013 21:21
А Ванга светица ли е или грешница?
6
0
anonimen
anonimen
25.08.2012 03:27
Тя е била излъгана от така наречения бог и неговите ангели.
А всъщност бог е главния демон , а ангелите са другите демони.
Може би преди това е била попитана , кое избира.
Тъмнината или светлината и тя е избрала светлината.
Но е действала , като на дявола.
Дявола напада , а бог мами и се прави на добър и те мами и използва.
Дявола няма последователи.
Той има само фенове.
автор
1
3
maria
maria
31.07.2011 16:42
Гледала съм филми за нея и съм ревала много. Възхищавам и се, че е била толкова силна. Ако е била вещица нямаше да иска да се бори за Родината си. Не го е правила за нея, а за сънародниците си. Може би не са го приели защото е била жена. Не са я оценили, жалко.
6
2
диди
диди
25.07.2011 10:11
Дали е светица или грешница не зная, но мога да кажа едно, от това, което съм чела за нея. Човек, който не търси облага за самия себе си е чист душевно извисен човек. След себе си Жана е водела хиляди, които са и вярвали. Можеш да излъжеш 10-20, но хилядите малко трудно. Но както знаем на калпавата ракета Космоса и е крив, така е и с тогавашната управа. Виждат надарена млада дама, която всички следват като един човек и са готови в огъня да влязат за нея и ги е дострашало, че ако върви така утре тя ще иска да излезе начело и да стане първенеца на кралството. И решават Вещица, дайте да я изгорим, че утре ще застраши нашите задници и спокойствието ни, а я следва цялата войска. Да я убием докато не е стигнала върха. Ако не сте наясно няма значение дали е Жана Дарк или някой друг, дали е Франция, Русия, Америка или България. Започне ли един човек да става силен и обичан, властта гледа да го приземи в лайната или като му отнеме всичко и се опита да го унищожи, или като му даде добър, вкусен голям кокал с който кокал се опитва да го купи и да го пречупи и вкара в тяхното русло. А ако не иска кокала, който му се дава, значи този човек е много опасен и трябва да се унищожи на всяка цена. Така е било и с Жана Дарк, отговаряла е със смирение и вярно на всичките им въпроси, видели с,а че е неподкупна и решават. ВЕЩИЦА. Да я изгорим, защота ака остане жива ще изгорим ние. Така че вместо да горим всички ние, по добре само тя. Какво толкова едно момиче.
5
2
Вики
Вики
29.05.2011 14:32
Със сигурност е била светица, независимо дали е чувала гласове или не. Смятат я за вещица ?! В онова време хората са били много страхливи и според мен много са сгрешили. Дори да е имало нещо свръхестествено в живота й тя все пак много е помогнала на Франция. Без нея те са били изгубени, а накрая какво - изгорили са я жива. Нима тя е виновна, че е такава, нима е заслужила смъртта си ?
5
1
ива
ива
19.02.2011 20:12
Определено е била Светица за онова време 1425 год. Направила е това, за коете много са можели само да мечтаят. И не се е възползвала по никакъв начин, дори, когато е можела да го направи. Кой би постъпил така ? Отговорът е един само духовно извисен човек.
3
1