sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо да прощаваме?

Защо да прощаваме?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Прошка

Слабият не може да прощава. Прошката е атрибут на силния”- Ганди.

Прошката е ароматът, който изпуска теменужката, когато я стъпчиш”- Марк Твен.

Както киселината действа на този, който я приема, така и непрощаващото сърце вреди преди всичко на себе си. Прошката е тема, принадлежаща към главата „По-лесно е да го кажеш, отколкото да го направиш”, но е реалност откакто Господ ни се е притекъл на помощ, давайки ни силата да прощаваме. К.С. Луис казва: „Всички сме съгласни, че прошката е красива идея, докато не ни се наложи да я практикуваме.” Да, наистина се изисква доста кураж, за да можеш да простиш! Прощаването е за силните, а не за слабите, човек трябва да разбере колко изпепеляващо е таенето на омраза в себе си.

Безспорно има ситуации, в които хората имат правото (или поне така изглежда) да мразят някого. Ако се замислите, има безброй обстоятелства, в които дяволът е така преплетен, че невинните жертви просто падат в смъртоносната му клопка. Вземете за пример Кулите Близнаци, паднали през 2001. Как е възможно родител да прости на онези, отнели живота на сина/дъщерята му и то просто така, без никаква причина.

Леля ми имаше 31 годишен син, който е убит чрез пробождане с нож по време на работата си, докато е бил охрана. Убиецът му е хванат и е съден според престъплението си. Само ако сте родители и сте попадали в подобни ситуации можете да си представите безкрайната болка на родителското сърце в такива моменти. Как може леля ми да не мрази човека, отнел живота на сина й? Има всички основания за това! А сега си представете- тя отива в килията на убиеца на сина й и му казва: „Прощавам ти” Уау........просто не знам как е имала силата да направи това. По-късно разбрах- само Господ дава силата да го направите и то точно когато имате нужда от нея. Леля ми е позволила Господ да запълни сърцето й с любов към човека, убил сина й, вместо с омраза. Направо е невероятно! Надявам се никой от нас да не минава през подобни ситуации, тъй като хората като тази жена са наистина силни.

Вяра

Ако сте имали възможност да питате Исус относно прощаването, какъв щеше да е Вашият въпрос? Петър, един от последователите му, го е попитал:

„ Петър се доближи до Господ и го попита:” Колко пъти трябва да прощавам на човек, сторил ми нещо лошо? Седем пъти достатъчно ли е? ” Исус отговорил:

„Не само седем, а седемдесет и седем! Следната история ще ти покаже как е скроено царството небесно: Един ден един крал решил да събере дължимото от поданниците си. Докато правел това, стигнал до един поданник, който му дължал петдесет сребърни монети, но не разполагал с никакви пари да се издължи. Кралят наредил той да бъде продаден заедно с цялото му семейство и всичко, което притежавал, за да може да си прибере задълженията. Поданникът коленичил и започнал да моли: „Пожали ме и ще ти се отплатя до стотинка каквото ти дължа! ” На краля му дожаляло и не само че пуснал поданника на свобода, но и му опростил всичко дължимо.

Поданникът си тръгнал, но по пътя си засекъл друг поданник, който му дължал сто сребърни монети. Сграбчил го за гърлото и му казал: „Дай ми веднага това, което ми дължиш! ” Сграбченият човек паднал на колене и започнал да се моли:” Пощади ме и ще ти върна всичко, което ти дължа! ” Поданникът обаче не пожелал да му прости и вместо това тикнал човека в затвора. Когато другите разбрали какво се е случило, отишли при краля и му разказали.

Кралят викнал при себе си първия поданник и му казал: „Ти си лош човек! Когато молеше за милост, аз ти казах, че може и цент да не ми платиш. Не мислиш ли, че и ти трябва да покажеш милост към някой друг, така както аз показах към теб? Кралят бил толкова ядосан, че наказал човека да бъде изтезаван до връщане на дълга си. По този начин ще се отнесе и Баща ми към теб, ако не прощаваш от все сърце на всеки един от моите последователи.” Матея 18:21-35

„Ако прощаваш на хората техните прегрешения, небесния Баща ще опрости и твоите. Но ако не прощаваш и ти няма да си опростен.” Матея 6:14, 15

„Винаги когато се молиш, прощавай на тези, които смяташ за виновни в нещо, за да може и Небесният баща да прости и на теб.” Марк 11:25

„Не осъждай, за да не бъдеш осъден, не издавай, за да не бъдеш издаден, прощавай, за да бъдеш опростен.” Лука 6:37

„Ако признаваме греховете си, Той е справедлив, ще ни ги опрости и ще ни изчисти от всички неправди”. Джон 1:9

А междувременно дали всички ще имаме силата да си прощаваме всеки ден, както ни прощава и Господ всекидневно...........всеки ден, чакайки търпеливо сладкия плод на прошката. Коренът му може да е горчив, но самият плод е сладък!

Клаудиа Миклаус

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
47
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
любо
любо
16.10.2013 08:50
достойно и праведно е на всякъде и по всяко време да ти благодарим господи.колко силни думи са това.аз също сбъднах мечтата си благодарени на молитва,благодарение на господ.нямам тежък живот и не съм имал но това което не ми стигаше аз го получих благодарение на господ и наистина господи достойно и праведно е да ти благодаря на всякъде а ако се науча и на истинска прошка мисля че ще съм постигнал почти всичко
2
0
лили
лили
17.04.2012 17:56
ГОСПОД Е НАЙ ВЕЛИКОТО НЕЩО НА СВЕТА!АЗ ИМАМ МНОГО ДА РАЗКАЗВАМ ЗА НЕГО НО НЯМА ДА МИ СТИГНЕ ТОВА МЯСТО ЗА ПИСАНЕ.КОГАТО СКИТАХ ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ И СИ НЯМАХ НИКОГО В ТОЗИ ГРАД И МИ БЕШЕ ТЕЖКО И МАЧНО.....ТОГАВА ТОЙ ГОСПОД МИ ПОДАДЕ РАКА....ЗАЩОТО АЗ ОТВОРИХ САРЦЕТО СИ ЗА НЕГО....ТОВА ГО УСЕТИХ КОГАТО ИЗПАДНАХ В БЕЗПОМОЩНОСТ .РАЗГОВАРЯХ САС НЕГО КАТО БЛИЗЬК ПРИЯТЕЛ ВСИЧКО МУ КАЗВАХ ...МОИТЕ БОЛКИ И НЕЗГОДИ.МИНАХ МНОГО ИЗПИТАНИЯ.АЗ КОПНЕЕХ МНОГО КАТО ВСЯКА ЖЕНА ЗА ДОМ И МОЕ СЕМЕЙСТВО КОЕТО ДА САЗДАМ. И СЛАВА НА БОГА ТОЙ МЕ ДАРИ НЕ САС ЕДИН ДАР А САС ЦЕЛИ ТРИ ДАРА ЗА КРАТКИЯ ПЕРИОД ДЕВЕТ ДЕСЕТ МЕСЕЦА .А ГО ЧАКАМ ТОВА ОТ ШЕСТНАЙСДЕТ ГОДИНИ ......НО ТРЯБВАШЕ ДА МИНА ПРЕЗ МНОГО ТРУДНОСТИ И ДА ОТВОРЯ ДУШАТА СИ ЗА НЕГО ЗА ДА МЕНАПРАВИ НАИ ЩАСТЛИВИЯ ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА.ИЗПРАТИ МИ ЧОВЕКА КОГОТО БОГОТВОРЯ-САПРУГА МИ § ЕДНА ПРЕКРАСНА МЕЧТА -ВИДЯХ СЕ БУЛКА И НАЙ ВЕЛИКОТО НЕЩО НА ТОЗИ СВЯТ В САЩАТА ГОДИНА РОДИХ НАШАТА ДАЩЕРЯ И ТОВА Е ДЕЛО НА НАШИЯ МИЛ БАЩА БОГА!СЛАВА ТЕБЕ ГОСПОДИ
4
0