sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Движението Ню Ейдж и колко ново всъщност е то

Движението Ню Ейдж и колко ново всъщност е то

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669362
Ню Ейдж
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Съществуват много убеждения и обичаи, наречени Ню ейдж, които хората свързват с модерните хора на двайсет или трийсет и няколко години. Но истинското движение Ню ейдж всъщност въобще не е ново.

Ако някога сте слушали Ню ейдж музика, сигурно ще си помислите, че знаете за какво се отнася термина Ню ейдж - алтернативна духовна субкултура, вярваща в холистичното изцеление, енвиронментализма, духовните преживявания, прераждане и медитация и т.н. Тези дейности са част от описаните от мас медиите характеристики на Ню ейдж, който е започнал в средата на 80-те в Америка.

Споменатите принципи съдържат и по-неосезаеми характерности като насочването на сили, кристали, НЛО, кръгове в посевите и всякакви планетарни мистерии. В късните 80 изскачат всякакви списания, предназначени за Ню ейдж вярващите- „Психически пътеводител”, „Гласът на Ню ейдж”, „Ню ейдж разпространител” и „Йога журнал”.

Разнообразните дейности, следвани от Ню ейдж субкултурата, включват вземането на участие в групи за обучение и медитации, лекции, улични панаири, както и закупуването на музика, книги, кристали, тамян, пирамиди за изцеляване или придобиване на енергия.

Светлина

Ню ейдж хората често покровителстват предсказващите съдбата, знахарите и духовните съветници. Според американския писател Кен Уилбър поне 80% от Ню ейдж духовността се крепи основно на митично-магическото мислене в контраст с истинското световно съзнание. Философията и космологията на Ню ейдж движението включва широк кръг убеждения, като някои от тях са изброени по-долу:

Живот след смъртта - съзнанието продължава да съществува даже и след смъртта чрез прераждането. Така човек продължава да се учи.

Духовна енергия - географските места, като Бермудските пирамиди или Стоунхендж, ни даряват с духовна енергия.

Синхронност - съвпаденията имат духовно значение и съдържат духовни уроци, които могат да образоват хората, които са открити да ги научат. Според това убеждение всичко е универсално свързано чрез Господ и всеки участва и съществува в една и съща енергия, работейки за постигането на една и съща цел.

Астрология - зодиите и хороскопите са инструментална и интерпертационна информация за човешките връзки, събития, личности и други светски насоки.

Квантови механизми - автори, като Дийпек Чопра, Фред Алън Улф и Гари Зукав са интерпретирали хайзенбергския принцип на несигурността и квантовото заплитане, изтъквайки че физичния свят е само това, в което ние самите вярваме, тъй като всички обекти във Вселената са еднакви, а съществуването е безкрайно.

Позитивно мислене - позитивната нагласа и повтарящите се неща ще доведат до успех, а хората с дълбоко духовно съзнание ще доведат до промени в цялата популация. Хората носят отговорността да са креативни и да работят активно за телесното изцеляване и изцеляването на света, в който живеем.

Мечти

Реализиране на потенциал - източните практики, като йога, тай чи, и рейки, помагат на личността да стане едно цяло и да разгърне пълния си потенциал.

Духовни същества - ако отворим себе си за тяхното насочване и следваме техните съвети, ще бъдем духовно пробудени от такива духовни същества, като ангели, духове, феи и др.

Ню ейдж движението се е разпростряло в света под формата на безбройни култури и общности, всяка интерпретираща и развиваща свои собствени концепции и убеждения. Много Ню ейдж последователи вярват, че храната въздейсвта не само на тялото, но и на душата и затова предпочитат свежата органична вегетарианска храна.

Други пък вярват, че постенето помага за достигане на по-високи нива на съзнанието и до пречистването на тялото и духа. Слушането на Ню ейдж музика и медитирането водят до избистряне на съзнанието от световната лудост и позволяват на духа и тялото свободата да се изцерят без нуждата и намесата не традиционните медицински и психиатрични решения.

Въпреки че тези Ню ейдж последователи от 80-те навярно смятат себе си за създателите на тази субкултура, те всъщност са разгърнали идеи, съществували много преди тяхното раждане. Някои от елементите на Ню ейдж движението се появяват в метафизичните движения от 1800, включително Теософия, Спиритуализъм и Нова мисъл, а алтернативните медицински подходи са част от Ню ейдж мисленето от 19 в. Тази ера е родила и много езотерични и окултни традиции, като магията, алхимията и астрологията.

Първото познато използване на Ню ейдж в контекста на тези идеи се появява в книгата „Тайната доктрина: на Мадам Блаватска, публикувана през 1888. А терминът Ню ейдж се появява още по рано при Уилям Блейк в увода му към „Милтън: Поема”, която е написана около 1809.

Така че макар и много млади хора да си мислят, че те са откриватели на Ню ейдж, те всъщност са наследили и доразвили идеите на своите пра-пра родители. Чудя се дали мисълта за това не ги дразни?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Изпрати
Ruined Conflict
Ruined Conflict
11.02.2015 17:02
Ню Ейдж може да е в огромната си част глупост, спиритуална помия и каквото си искате още, но пък дали "традиционните" вероизповедания не са същото, ако не и нещо по-лошо?Говоря за християнството във почти всичките му разновидности(може би имам известни симпатии към гностицизма), исляма, юдаизма - всички те са трупове, които не дават храна на мухите които ги налитат. Само им вижте плодовете днес - мен лично ме свива стомаха и от едните, и от другите и от третите(пък и някои от тях ги чета тук). Източните религии не са за Запада по чисто психологически съображения. Бих искал да кажа, че атеизмът е алтернатива(дава ти стабилна опора под краката), но пък той е тотално кастриран откъм духовност, а хората сме все пак духовни същества. Така, че, ок, нека като се критикува Ню Ейджа(а той е за остро критикуване), да се предложи и разумна алтернатива.
4
4
алахамора
алахамора
08.10.2015 00:06
Религиите не са ти видеокартата на компютъра;тази ми харесва,а не онази има повече шейдъри хоп сменям я,абе има недосътъци,ама тогава ми покажете по-добра...Атеизмът не дава добра основа изобщо,защото в атеистичните народи прекалено голяма част от хората са егоцентрични и безкомпромисни,като пример нашият български народ,който в по-голямата си част е повече от просто атеист,той просто няма отношение,дори не вярва в нещо,защото няма такава необходимост.
1
0
ангел
ангел
01.02.2015 15:04
Ню ейдж е простотия. Истината е в Православието
5
5
БИб
БИб
07.02.2013 18:45
Определено съм съгласна ...всеки трябва да намери своята философия.
5
1
Ники
Ники
16.10.2012 22:31
Ню ейджа е прикрит сатанизъм създаден от прикрити сатанисти/естествено ,че се прикриват ,че са сатанисти иначе няма да им вярват тръгналите да търсят истината и Бога хора-целта им е да накарат хората да вярват например, че Христос не е син Божий а е само гуру прероден Буда,Кришна , че и Мохамед и хората им се връзват и оттук започва богохулството. Богохулството в тия книги на Блаватска, Щайнер, Рьорих и др. е например ,че те ако прочетете казват, че Христос е само Гуру, а не Божий син-ук е сатанизма, но не го казват явно, а уж с почит към Христос но вярвайк на това вие хулите Св. Троица православна и така ставате поддръжници на дявола независимо дали го осъзнавате или не.Има и други подобни богохулства там .
И ще почнете да ходите ако сте почитатели на Ню ейджа и в църква и в будистки храмове и да четете едновременно библията и да се молите и на християнския Бог и на Буда и Кришна но това е богохулство ,защото трябва да се молите и вярвате само на Христовото понятие за Бог-Бог е един е казано в библията и почитането на други като Криша и Буда е все едно богохулство и грях и Бог те оставя и дяволът влиза в живота ти.
6
6
rali
rali
26.04.2012 10:36
Това е чист сатанизъм!Божието слово е само в Библията и житията на Светите отци на Православието!Римокатолическата ерес няма да се спре пред нищо докато не завземе световна власт !Друго течение много опасно е икуменизма ,с който ще поискат смесване на всички църкви с Православната!Да не забравяме ,че Благодатният огън не слезе при тях, а само при Православните!!!Пазете се, в какво вярвате, че е времето на антихриста!!!Дявола сега е развързан и се въплащава в хората ,ако го допуснат!Казано ни е в Библията за това!
4
7
анонимност
анонимност
24.12.2011 01:59
ПОМИСЛЕТЕ ЧЕ ИМЕННО САТАНА УСПЯ ДА ИЗМАМИ ЕДНА ТРЕТА ОТ БОЖИИТЕ АНГЕЛИ КАТО ИМ ДАВАЛ ТОВА КОЕТО СА ИСКАЛИ ДА ЧУЯТ
ПРИМЕР: ТОИ ГОВОРИ -''ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ КОЛКО БОЖЕСТВЕНИ БОГОВЕ СТЕ,ЗАЩТО ДА СЛУГУВАТЕ НА НЯКОИ КОИТО НЕ ВИ ПОЗВОЛЯВА ДА ГО ВИДИТЕ(ИМА ПРЕДВИД ВЪРХОВНИЯ БОГ)ПОСЛЕДВАИТЕ МЕ И ЩЕ ВИ ОТЪРВА ОТ НЕГУДОВАНИЯТА ВИ,И КАТО БОГОВЕ ЩЕ ВИ НАДИГНА''...
и така те не устояли в истината
и сега сатана се опитва да направи сащото и на нас...но аз вярвам че никак не сме глупави ние младите !!!
8
2
newsted
newsted
10.11.2011 21:28
Човек трябва да чете разнообразна литература и да се интересува от много течения и така сам да си избере своя философия.
7
2
коста
коста
10.09.2011 11:05
Словото Божие слага край на споровете относно Ню ейдж. Това движение е в пълен разрез с библията и само глупак би могъл да си помисли, че има нещо Божествено в него.
Ако не говорят, според това слово няма зазоряване за тях.
8
8