sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Атлантида»Атлантида - реалност или история на 9000 години?

Атлантида - реалност или история на 9000 години?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Залез

Дали изгубеният континент Атлантида наистина е съществувал? Източникът на легендата за Атлантида идва от писанията на Платон. Дали той наистина е съществувал, или Платон го е измислил?

Историята за изгубения континент Атлантида е една от най-завладяващите легенди на нашата цивилизация и е вдъхновила всякакви истории и спекулации. Всичките ни познания за Атлантида са от второстепенни източници отпреди хиляди години.

Източникът на легендата за Атлантида е гръцкият философ Платон и неговите произведения Timeaus и Critias. В тези диалози, Платон разказва историята на един гръцки държавник на име Солон, който пътува до древен Египет, където му е била разказана историята за Атлантида, която по това време е била вече на 9 000 години.

Според историята, която Солон чул, някога е имало могъща островна нация, наречена Атлантида, която се е намирала по средата на световния океан, отвъд Стълбовете на Херакъл (известен днес като Гибралтарския проток). Хората от Атлантида започнали опити да завладеят околните земи, включително Гърция и Египет.

Група мъже от Атина, Гърция, повели обединена войска, включваща съюзници от цяла Гърция, към Атлантида да спрат атаката им. Мъжете от Атина са били изоставени от своите съюзници, и трябвало да се борят сами, но все пак успели да победят Атлантите. За съжаление, след като Атиняните спечелили битката, островът Атлантида е бил разтърсен от огромни земетресения и наводнения. За едно денонощие Атлантида изчезнала под морето.

Дали Платон е можел да напише повече за Атлантида никой не може да каже със сигурност. Предполага се, че Платон е имал и друго произведение, озаглавено Hermocrates, в което легендата за Атлантида е изследвана по-обстойно. Това негово произведение, ако съществува, очевидно никога не е било завършено, и малкото светлина, която е озарила историята на Атлантида, отново е избледняла в несигурност.

Атлантида е станал популярен източник на митове и нови истории и легенди за това митично място непрекъснато биват публикувани, поради което често е трудно да се определи каква е истинската история. Учените днес търсят нови доказателства за местонахождението му.

Според теориите на учените то е в диапазона от Филипините до Средиземно море, от Бахамите до дълбините на Антарктика. А ние дори не знаем дали той някога наистина е съществувал, или Платон го е измислил.

Поради огромната мистерия на всеки няколко години някой успява да изкаже предположение за това къде е истинската Атлантида. Наскоро например група от изследователи, базирани в Обединеното кралство твърдят, че Атлантида действително е съществувала край бреговете на Испания.

Има безброй подобни теории, които са се появили през годините, поставяйки Атлантида в различни хипотетични места. След като Игнейшъс Донъли пише Атлантида - светът преди потопа, популярните теории включват Азорските острови, серия от средноатлантически острови окупирани от португалците след тяхното откриване в началото на четиринадесети век.

Континент Атлантида

Желанието на Донъли е да убеди читателите си в съществуването на Атлантида – огромен остров, разполагащ се в Атлантическия океан преди много много години. Той иска да докаже на всяка цена, че историите на Платон не са фикция, с която просто да направи творбите си по-интересни.

Донъли е убеден в съществуването на този къс земя и смята, че именно от се е зародило човечеството. Цивилизацията, населяваща Атлантида, се описва като могъща и бързо развиваща се. За потомци на атлантите пък се смятат първите заселници на Мексиканския Залив, Амазонка и крайбрежни части на Африка и дори Европа.

Мнозина вярват, че следите от Атлантида могат да се търсят край днешния гръцки остров Санторини, който преди хиляди години е разрушен от бързи и много мощни вулканични изригвания. Според други пък следите от потъналия континент Атлантида трябва да се търсят край остров Крит.

Съществува и предположение, според която останките на Атлантида се намират край хипотетичното островно образование Берген (между днешна Шотландия и Норвегия).

Според друга хипотеза пък историите за Атлантида не са нищо повече от художествена измислица. Те обаче са вдъхновени от реални събития, настъпили в Черно море през 5600 години пр. Хр. По това време то е с други размери, но потопът, който се заражда на територията му, успява да разруши и унищожи много древни цивилизации, процъфтяващи по крайбрежието на водния басейн.

Съгласно друга теория Атлантида не е била остров, а цивилизация, населяваща теорията на днешен Израел. Разбира се, много други места също през годините са разглеждани като потенциални места, обитавани мистериозните алтантиди. Италианският остров Сардиния, явяващ се популярна тористическа дестинация, също не остава встрани. Съществува предположение, че именно там някога се е ширила Атлантида.

Смелите предположения на някои изследователи стигат още по-далеч и приписват на изгубения остров характеристики на Южна Америка. Според тях континентът притежава черти, които и Платон споменава (особено в района на Алтиплано, Андите).

Според други теории пък, които учените намират за почти фантастични, Антарктика някога е била именно изчезналия континент Атлантида, но поради движението на земната кора е променила местоположението си и съответно своите климатични условия.

Азорските острови са друго място, съпоставяно с мистериозната Атлантида. Подводният релеф, който те притежават, може да се разглежда и като върховете на планини, на потопения хипотетичен континент.

Атлантида

Бидейки остров, дори Ирландия не успява да избяга от лудостта на Атлантида. Тази теория е, че Атлантида се е състояла от няколко неолитни цивилизации, които някога са обитавали именно този къс земя. Същото се отнася и за португалския остров Мадейра, предложен за място на изгубената цивилизация.

Тази теория твърди, че Бермудският триъгълник е погълнал Атлантида. Привържениците на теорията обръщат внимание на факта, че близо до бреговете на Бимини (Бимини) се намират обекти, които са подобни на тези, създадени от човешката цивилизация. Въпреки това учените са опровергали тези твърдения, определяйки, че обектите са с естествен произход.

В непосредствена близост до брега на този кубински полуостров се намира обект, който е получил поетичното име Кубински подводен град. Той всъщност е поредица от подводни структури, които се откриват с помощта на специална техника. Въпросното място също е било свързано с изчезнал континент Атлантида. Въпреки това много учени са скептични относно факта, че подводните обекти са направени от човека и смятат, че те са дело на природата, а не за напреднала цивилизация, обитаваща земята преди хиляди години.

Едно от предложените места за възможното местоположение на Атлантида са именно Канарските острови. Още веднъж си напомняме, че това е островна верига в Атлантика, така че този избор не е изненадващ.

Трябва да отбележим обаче, че не само местонахождението на изчезналия континент Атлантида е обвързано с много догадки и легенди, но и неговите обитатели. За населението на предполагаемия остров знаем, че е било изключително напредничаво за времето си и ловко.

Но също така атлантите са описвани и като същества с много висок ръст – най-ниските от тях достигали 5 метра, но имало и далеч по-високи представители на расата, чийто ръст надминавал 10 метра. В различни източници атлантите се описват като хуманоидни създания с много добре функциониращо трето око.

Те умеели да предсказват бъдещето и да получават информация за миналото. Телепатията също не им била чужда. Своите свръхестествени сили развивали и с помощта на специални кристали, с които боравели. Според знаменитият американски пророк Едгар Кейси именно мощната сила на въпросните кристали успяла да унищожи и потопи Атлантида.

Но тази идея не се разглежда като особено достоверна. Факт е обаче, че на атлантите се приписват впечатляващи умения, които дори и за съвременния свят все още са рядкост.

Ще си отговорим ли някога на въпроса дали Атлантида е съществувал и къде? Континентът Атлантида е крил загадката толкова дълго, че тя може да се окаже неразрешима за още много поколения напред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
56
49
35
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
25.01.2014 20:50
Всичко за Атлантида ми харесва. Вярвам, че е съществувала. И аз съм чувала, че са били толкова напреднала цивилизация, че са имали много по-развити технологии от нашите и дори са могли да говорят чрез телепатия, да местят предмети с ума си и т.н. Но все пак... всичко това си остава загадка и до днес.
Чудя се дали да не се пробвам да напиша книга за Атлантида. Някой ден... Естествено, всичко ще е измислица, нещо като... приказка :D това нямаше общо с темата. никога не съм писала книга... пробвала съм се, но всичките ми опити са науспеши. Сори, че се отклоних.
3
0
Роси
Роси
25.04.2013 19:21
Според книгите на тамплиерите,преди атлантите е имало технологично високо развита цивилизация.
3
0
мишо
мишо
22.04.2013 10:16
За Атлантида и атлантите говорят Блаватска, рудолф Щайнер,Едгар Кейси. Дори последният е предрекъл,че ще се покаже от морето. Има сателитни снимки на постройки и пирамиди в близост до Флорида. А седмият шиен прешлен се нарича "Атлант"? След потъването те се местят в Египет и предават знанията си на египтяните.
3
0
Джо
Джо
17.04.2013 12:08
Съгласен съм с г-н Атанасов , но нашият напредък спрямо техният имам още мн да учим ама наистина много.
А ако наистина са се преместили на друга планета и то друга "Галактика" , пожелавам късмет на търсачите на атлантите.
2
0
Ото
Ото
11.02.2013 23:18
Аз като цяло съм съгласен с Г-н В.Атанасов. Ако искаха да ги забележим нима щяха да си седят със скръстени ръце?!Но от друга страна 9000 години? Вийте Европа и Азия. Те през цялото време са си били свързани и познанията на всичли народи са били общи.Забележете нивото на индианците по време на пристигането на испанските завоеватели. Онези вече са били с метални брони и голям напредък в науката, на път към първите огнестрелни оръжия, а индианците - още с томахавки и кожи на ягуари...Това, че са били откъснати дълго време е повлияло много. Атлантите са били сами. Или Атлантида е бил един огромен остров с огромса популация или не е съществувал.
2
0
Винсент Атанасов
На 9 000 години, замислете се! Това е огромен технологичен напредък. Сравнете 7 000 пр. Хр. с ХХІ век. Голяма разлика, нали? Защо не атлантите да са решили да не ни пречат и когато са видяли, че започваме да сформираме цивилизации да са заселили на друга планета. Което значи... Ако съществуват ние можем да разберем, само ако ТЕ САМИТЕ го искат. Щом ни превъзхождат с 9 000 години ние малоумни ли сме да смятаме, че ще ги открием?
1
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
15.08.2012 16:23
Ще отговоря с цитат от Новият Завет:,,Няма нещо тайно което да не стане явно.,,Което ще рече ,че ако Атлантида наистина е съществувала неминуемо ще бъде открита, но кога точно и от кой, това вече е труден въпрос.
1
1