sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Имате ли хоби? Ако не, намерете си!

Имате ли хоби? Ако не, намерете си!

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Приятели
3D куб Ubik за деца и възрастни-16%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.28 лв.
Виж ››

"Моята страст е живописа! " или “Обичам да свиря на пиано! ” и "Писането е моята радост! " Всичките тези неща са въплъщение на човешката уникалност, всички ние имаме нещо, което ни харесва и много се радваме да го правим.

Времената се променят и хората се променят. В наши дни светът се определя от световната скорост, времето никога не е било толкова недостатъчно, както е днес, работата ни е погълнала ежедневието ни и изглежда, че всички ние се водим от тази схема: работа - в къщи - работа - в къщи.

Изненадващо, все още има хора, които разбират, че животът е много повече от това, и те се опитват да увеличат свободното си време и да се възползват от него. Освен да прекарват свободното си време със семействата си, някои хора имат желание да правят нещо различно и фокусират вниманието и енергията си за осъществяване на този "проект". Това се случва, когато човек има собствено хоби!

Тези хора са разделени в две категории:

а) тези, които са открили хобито си случайно, докато са изпълнявали определени дейности;

б) тези, които съзнателно търсят такава дейност и опитват различни неща, за да видят коя е най-подходящата за тях.

След като решат какво им е хобито, те правят всичко необходимо да удовлетворят новото си желание. За да направим нещата по-ясни, ще предоставим някои примери.

Готвене

Едно много старо хоби е събирането на пощенски марки. Друго може да бъде специален интерес към спорт, като футбол, баскетбол, борба, или които имат специални интереси към определени обекти: мотоциклети, скейтбордове, велосипеди, стари автомобили, хвърчила. Някои могат да намерят хобито си в преподаването на уроци, шофирането, готвене и др.

Психолозите посочват следната теория, която може лесно да бъде доказана: когато се занимавате с нещо (хоби), то спомага качеството на живота ви да се подобри, защото се повишава нивото на щастие. Това може да се обясни още така: ако имате хоби и успеете да го изпълните успешно, то тогава се чувствате удовлетворен от този факт и това ви прави щастлив. Освен това, ако превърнете работата си в хоби, вашите резултати ще бъдат повече от задоволителни, което означава, че вие ще имате възможността да правите две неща наведнъж: да си вършите работата, да реализирате своето хоби и да изкарвате парички.

По този начин вие получавате двойно задоволство от свършената работа: материално (вашата заплата) и духовно (чувство на задоволство). Друго предимство да имате хоби е фактът, че то развива умения, свързани с него, като например вие използвате и двете полукълба на мозъка си - лявото и дясното (първото е свързано с рационалното, а второто - с въображението), консумирате излишната ви енергия, можете да намерите нови приятели, хора, които се интересуват от същото нещо като вас и др.

Вие трябва да започнете да опитвате различни дейности, защото може и да спадате към хората от категория б), посочена по-горе. С цел да ви помогнем, можем да ви предложим няколко дейности: риболов, пазаруване, готвене, рисуване, пеене, четене на стихове, защо не и писане на стихове, свирене на инструмент, играене на игри, правене на прически, изучаване на чужди езици, посещаване на курс по психология, пътуване, колекциониране на различни предмети, както и толкова много други неща, които можете да започнете да правите и просто да видите дали те ще ви радват, докато се занимавате с тях или не.

Риболов

Това е като определянето на цел в живота, която да следвате!

Друго занимание е това да помагате на хора в нужда, докато практикувате хобито си. Може би ще откриете, че толкова много ви харесва да дарявате различни неща на домове за сираци и други подобни институции.

Или може би обичате да готвите и сте отличен готвач: много хора посещават вашия ресторант всеки ден и се чувстват много щастливи от услугите, които предлагате. Или може да сте велик художник, и вашите творби да радват очите на притежателите им.

Вие имате избор измежду редица хобита, всички от тях са достойни и възхитителни и могат да ви предложат огромно удовлетворение. Вие сте тези, които трябва да изберат едно или повече хобита, които да ви заредят с оптимизъм!

Късмет в това начинание, намерете вашето призвание!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest