sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Каква е разликата между диаманта и брилянта?

Каква е разликата между диаманта и брилянта?

Диаманти
Луксозна кутия за бижута и часовници-17%
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Диамантът представлява минерал, суровина – за да се превърне в скъпоценен камък, той предварително трябва да бъде обработен. Най-често диамантът е обработван под формата на брилянт. С други думи разликата между брилянт и диамант се крие в това, че брилянтът е начинът на шлифоване на минерала диамант.

Обработеният брилянт е един от най-скъпите скъпоценни камъни в бижутерията и същевременно – един от най-желаните подаръци за дамите.

Брилянти

Обработеният диамант под формата на брилянт обикновено съдържа точно 57 фасети. Изборът на точно такъв брой е направен, защото оформен по този начин, брилянтът успява да пречупи светлината по възможно най-красивия начин. Именно това пречупване, максималното използване на неговите оптични свойства го правят толкова скъп и ценен, а и толкова желан.

За да бъде избран качествен брилянт, най-често се гледат следните четири характеристики – карат, чистота, цвят и шлифоване.

За разлика от каратите при златото, където се измерва частта на злато в сплавта, при диамантите, каратите означават тегло. За скъпоценните камъни 1 карат е равен на 0, 2 г. Чистотата на диаманта се разделя на 5 разновидности, които предполагат различен процент на дефекти.

Пръстен с Диамант

Обикновено диамантите имат дефекти, появяващи се още при формирането, понякога се появяват вследствие на обработката. Изключително рядко се срещат такива, които нямат никакви дефекти – нито при образуването на минерала, нито при обработката му под формата на брилянт. Това ги прави и най-скъпите от вида си. Колкото по-голяма чистота има диаманта, тоест по-малко дефекти, толкова по-добре се отразява светлината.

Относно цвета – най-скъпи са безцветните диаманти, по същата причина – те са много по-бляскави. Относно шлифоването – това е най-сложната част при обработката на диамантите. Обикновено скалата на шлифоване се разделя на – идеално, който е и най-скъп, отлично, много добро, добро или лошо.

Диамантите са желани не само от жените, а и от бизнесмените. Причината е в това, че цената им е изключително стабилна и не се влияят от никакви промени. Ако цената им ще се променя, тя обикновено се покачва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ivan
ivan
23.02.2015 17:30
momsheta ako nqkoi znae kolko struva kvarca damise obadi 0894970883
0
0
Az
Az
13.03.2015 11:44


&
0
0
Сребролюбко
Сребролюбко
02.07.2013 10:29
Не мога да се съглася. Наистина в разговорния българския език, не се прави разлика между диамант и брилянт, но тя съществува. Обикновено грешката се допуска от хора, които не са запознати достатъчно с материята. И 24 каратовата ламарина и един чудесно изработе медальон(примерно) са злато, но на ламарината не може да се каже колие или бижу
5
2
ръсите глупости
ръсите глупости
02.07.2013 09:53
Диамант и брилянт си е едно и също и няма как да бъде друго.Това,че някъде го наричат диамант, а другаде брилянт нищо не значи.Това е все едно да кажете за две бебета близнаци,че едното е човек, а другото човешко бебе!
4
3