Суеверия, свързани с пари

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983524
Привличане на пари
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Монетите са измислени в десети век преди Христа. От времето на Крез пък датира носенето на пара за късмет. Ето някои от най-разпространените поверия, свързани с парите:

- За най-късметлийски се считат продупчените монети. Поверието произлиза от древното вярване, че използваните в онези времена вместо пари продупчени черупки или камъни, били носени от боговете на океана, като украшения. Продупчената монета служела и като активен гонител на нечистите сили, както и била ефективно средство срещу удавяне.

- За късмет и богатство е прието, когато се подарява портфейл, да се сложи монета в него.

Пари

- Намирането на пари на улицата означава, че ще те последват пари.

- Делва или съд с пари, поставена в кухнята, носи късмет.

- Ако обърнеш сребърна монета в джоба си при новолуние, най-съкровената ти мечта ще се сбъдне.

- Преди сватбата младоженецът трябва да даде на булката пара, която тя да носи в обувката си, по време на цялата церемония. Това ще им донесе щастлив брачен живот.

Монети

- Друго поверие гласи, че първите получени пари за деня трябва да се сложат в празен джоб, защото така ще привлекат и други. Този обичай е най-популярен по английските пазари, като първата получена пара се нарича "сефте". Това поверие е пример за разпространената теория, че приличащите си неща се привличат. Друга разновидност на поверието е практиката първите спечелени книжни пари от магазин или заведение да се слагат в рамка и да се окачват на стената.

- Друго суеверие, следващо правилото за привличане, е, видиш ли човек с дреха на точки, като монети, те чакат пари. Това най-вероятно е било най-актуално, когато всички пари са били под формата на монети.

- Има и поверие, свързано с просяците и парите. Навремето на просяците се позволявало да просят само пред портите на църкви. Богомолците, които не им давали милостиня, се считали за прокълнати. Дори и в наши дни, много хора се страхуват да не бъдат застигнати от проклятието на просяка или от още по-многобройните в наши дни кълнящи циганки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest