sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Етимология и значение на имената

Етимология и значение на имената

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k457
Имена
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

В един момент от историята името е било приемано като неделима част от същността на човек, част от неговата личност. Така, както очите и душата например. Да се спомене името на починал човек пък се считало за проява на изключително лош вкус. По този начин се притеснявал духа му.

От онези времена се е наложило след всяко такова споменаване, веднага да се добави "мир на праха му". Фразата се използва до ден днешен.

Някъде около 500 г.пр.Хр. в "Първата книга на царете" се казва: "Каквото е името му, такъв ще е и той". Това доказва колко много са вярвали в силата на името древните хора. Убеждението ги карало дори да си сменят имената, за да примамят късмета си и да объркат страшните зли сили.

Кръщене

Смятало се, че е на голям късмет, ако името, независимо дали лично или фамилно, се състои от седем букви. А хората, носещи име, съставено от тринайсет букви, били преследвани от лош късмет. Те трябвало да прибавят още една буква, за да го избегнат.

През годините вярванията се променяли. Хората смятали, че ако кръстят дете на името на някой жив човек, това ще предизвика преждевременната му смърт. Днес се смята, че същата практика че ще осигури на новороденото дълъг живот и ще му предаде добрите качества, които притежава човека, на когото е кръстено.

В някои семейства се смята, че е опасно да се кръсти новородено на името на починало дете от същото семейство. Ако се направи, починалото дете ще извика новороденото на небето, при себе си.

Значение на имената

Друго вярване, свързано с имената, е прокарано от Библията. Там препоръката гласи: "Не изговаряй напразно Името на Господа, твоя Бог".

В древността колкото повече имена имал даден бог, толкова повече сили и способности притежавал. Когато се молели за помощ, древните хора изричали всичките му названия. Основното име на бога се пазело за най-сериозните ситуации.

Значението на повечето имена може да се търси в Древна Гърция. Разбира се, през годините те са претърпели определени трансформации. Ето някои от най-интересните:

Женски:

Ана - Изпълнена със състрадание, милосърдие и молитва

Вероника - Истинен образ

Виктория - Победа

Глория - Славна

Елена - Светлина

Елисавета - Посветена на Бога

Емили - Трудолюбива

Ирина - Мир

Маргарита - Перла

Марта - Дамата

Поли - Горчива

София - Мъдрост

Стефани - Корона или венец

Мъжки:

Александър - Защитник на хората

Андрей - Мъжествен

Антон - Безценен

Виктор - Завоевателят

Иван - Дар на божията милост

Михаил - Богоподобен

Мартин - Воин

Николай - Победа на народа

Петър - Скала

Павел - Малък

Спас - От спасителя

Самуил - Божието име

Стефан - Корона, венец

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
43
37
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виктор
Виктор
06.10.2013 22:59
Човешко е да се направи грешка Етимолози такива.
Все пак Ана бъди Милосърдечна и състрадателна нали това е значението на името ти. :)
1
0