sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Янтар - значение и свойства

Янтар - значение и свойства

AdminAdmin
Дарт Вейдър
656373
Кехлибар
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Често в българския език наричат кехлибара янтар от руското му наименование "янтарь". Думата кехлибар произхожда от персийското "кахруба", което означава привличащ сламата.

Кехлибарът се образува от вкаменена смола на праисторически иглолистни дървета, а възрастта му е между 30 до 60 милиона години. Има и "по-млади" изкопаеми смоли, които не са напълно вкаменени и се наричат копал.

Янтарът е използван като материал за украшения от древни времена. Интересен факт е, че докато от смолите, изтичащи от дърветата "хващали" малки насекоми и листа от растения, които оставали включени във вкаменената му маса.

Лъв

Кехлибарът е топъл на допир, а при натриване с парче плат се наелектризира и привлича прах и малки частици. Янтарът е подходящ за зодиакалните знаци Лъв и Телец.

Още от дълбока древност се смята, че кехлибарът олицетворява слънцето заради преобладаващо жълтия си цвят. Римският поет Овидий преразказва в своите "Метаморфози" легендата за смъртта на Фаетон като казва, че сълзите на майка му засъхнали в късчета кехлибар. Древните римляни са смятали още, че чудодейните качества на янтара лекуват от заболявания на кожата, ревматизъм и защитават от чуждия гняв.

Телец

И до днес се смята, че бижутата с янтар притежават невероятни защитни сили, а самото докосване до камъка пречиствало тялото. В този ред на мисли не е случайно, че голяма част от броениците се изработват от кехлибар.

Историята разказва, че носенето на колие от янтар на голата си шия, ще ви помогне за възстановяване на ендокринната система и по-конкретно ще помогне при проблеми с щитовидната жлеза.

Много хора вярват в магическата сила на янтара и лекуващите му свойства. Мюсюлманите произвеждат от него "капки за всичко" и вярват, че ако камъкът е обработен и шлифован, той вече не притежава чудотворни качества.

В Грузия пък с часове протриват ръцете си с кехлибарени броеници за здраве и късмет, а турците вярват, че камъкът предпазва от зарази и магии. В Китай носят талисмани от тъмен янтар за защита от болести.

В Полша и до днес се смята, че кехлибарът премахва отоците на сливиците, спомага за растежа на зъбите при бебетата. Димът от запален камък пък намалява ревматичните болки и пристъпите на астма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest