Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Амулети и Талисмани»Най-популярните амулети

Най-популярните амулети

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Заешко краче като амулет

Амулетите най-често са предмети, използвани да предпазват от злото или пък да носят късмет.

Те могат да бъдат носени, закачани на входната врата, завързани за важни предмети и др. Препоръчително е амулетите да са от естествен произход, а не специално направени за целта предмети.

В повечето случаи амулетът е предмет, имащ по-специални свойства според собственика му, например пръстен, камък, книга, подкова или част от животно.

Най-популярният амулет в историята е заешкото краче.

Като цяло, частите от животни са използват много като амулети. Лъвски зъб например се носи за смелост, тигровата кожа или мечият нокът пък вдъхват сила. В миналото децата връзвали за колелата си лисича опашка, за да ги направят по-бързи.

За пропъждане на зли сили хората връзвали на конете и вратите хлопатари и камбанки. Преди векове подобни амулети носели и пътешествениците, дебнати от какво ли не опасности из чуждите земи.

Златните предмети също се използвали за амулети. За тях се смятало, че са родени от сълзите на Бога на Слънцето. От амулетите във формата на сърца пък се очаква да осигурят вечна любов и да предпазват от проблеми със сърцето.

В различните държави амулетите се различават. В Италия например най-популярният амулет е червеното чушле. За него се смята, че държи дявола надалеч, защото той се плаши от червеното.

Изсушената червена чушка прилича на дяволски рог и се предполага, че пази от посегателствата му. В последните години има тенденция към масово производство на пластмасови червени чушлета. Пластмасата обаче надали плаши Дявола.

Други по вид използвани амулети са:

- коралът;

- коренчето от мандрагора;

- четирилистната детелина;

- кичурче коса;

- зъбчета;

- предмети във формата на човешка длан;

- медальони с образа на светци;

- пръстени и предмети с подходящия зодиакален камък и много други.

Амулетът често пъти е бъркан с талисмана. Разликата се крие в това, че докато амулетът е пасивен предмет и действа докато го носим, то талисманът изисква търсене.

И за да действа, трябва да бъде размахван, търкан, докосван, целуван и какво ли още не.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
56
43
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати