История на аметиста

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Аметист
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Аметистът е камък с винен цвят. Обвързван е с много свойства и символика.

Аметисти са носени от Клеопатра и Екатерина Велика, а според легендата свещеникът Свети Валентин притежавал аметист, с гравиран ликът на Купидон на него. Египетската войска носела аметист в битките. На него те разчитали да ги спаси от опасни ситуации, и че дори е способен да им осигури победа.

Най-древното поверие пък твърди, че аметистът помага срещу напиване. Това вярване е прокарано от гърците, които вярвали, че виненият цвят на камъка пази от алкохолното опиянение. Оттам идва и името на камъка - аметистос, т.е. "този, който не се напива".

С името и появата на камъка аметист е свързана и една много интересна гръцка легенда. Богът на виното Бакхус се ядосал на богинята на лова Артемида и се заканил да излее гнева си върху първия смъртен, който му се изпречи на пътя. И ето, че първият смъртен била младата девойка Аметист, отиваща да се поклони пред олтара на Артемида.

Камъни Аметист

Бакхус насъскал лъвовете си срещу нея. Когато видяла това, девойката призовала богинята да и помогне. За да я спаси, Артемида я превърнала в статуя. В знак на своето разкаяние, Бакус залял статуята с вино. Така придал на Аметист красивия ѝ цвят и дори и гарантирал имунитет срещу наркотичния ефект на алкохолните напитки.

Историята на аметиста не спира дотук. През Средновековието той бил наричан Епископки камък. С него се украсявали пръстените, носени от епископите. Евреите пък смятали аметиста за камъка на Дан, един от дванадесетте еврейски племена. Бил символ на справедливост, смелост и правда.

Освен всичките му приписвани качества, аметистът е и камъкът на родените под знака Водолей. Смята се, че дава увереност и самодисциплина на носещите го.

Гравираният аметист притежава особена сила. Ако на него присъстват Луната и Слънцето, той ще ви предпази от бури. Други фигури, гравирани върху камъка, предпазвали от напиване и крадци, осигурявали приятни сънища. Дори вкарвали неверни съпрузи в правия път.

От здравословна гледна точка се смята, че аметистът помага срещу главоболие, подагра и зъбобол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest