Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Самодиви ослепяват овчар

Самодиви ослепяват овчар

MarianeMariane
Джедай
329112126
Самодива

Една легенда се предава от уста на уста сред жителите на селата и махалите в Еленския Балкан – легендата за самодивите. Според преданията самодивите са неземно красиви моми, с тънки снаги и дълги руси коси. Облечени са с дълги бели дрехи – ризи или сукмани, препасани с тънко шарено коланче. Мощта им е скрита в наметалото им, наричано още тяхна сянка или лъч, което те ревниво пазят.

Те са дарени с вечна младост и красиви, но смъртоносни очи. Не бива да гледаш самодива в очите са казали старите хора - техния поглед ще те омае и дори може да те убие. Малцината останали обитатели на селищата на района са убедени, че във вековните гори на Балкана все още се срещат самодиви.

Слуховете за тези митични красавици се разпространяват между месните обитатели вече от няколко десетилетия. Според поверията самодивите се събират след мръкване край реки и езера, перат дрехите си, изсушават ги на бели камъни, а после избират някоя закътана поляна и цяла нощ боси танцуват омайни самодивски хора.

Мръкне ли се високо в Балкана хората бързат да затворят прозорците и да залостят вратите си уплашени от приказките за митичните красавици. Легендата гласи, че който види самодива ще загуби зрението си, а голяма част от местните жители са на преклонна възраст. Много от тях имат задълбочаващи се проблеми с очите, като понякога местните доктори не са в състояние да открият причината за ослепяването.

Страхът на обитателите на високопланинските места се подклажда и от спомена за посещението на техен съселянин при пророчицата Ванга. В края на седемдесетте години на миналия век човека я посетил, притеснен че губи зрението си и лекарите не са в състояние да открият точната причина за това.

Истории за самодиви

Петричката врачка още с влизането го попитала кога е видял самодивите и отсякла, че това е причината за прогресивното му ослепяване. Изумен човекът си припомнил, че наистина е видял на една поляна облечена в бяло жена една привечер, докато прибирал стадото си. Оттогава и очите му заболели.

Не са много тези, които са виждали самодиви. Общото между всички е, че скоро след това започват проблемите им с очите. Някои от по-възрастните хора твърдят, че са загубили зрението си безвъзвратно само за няколко дни. Много от балканджиите са убедени, че самодивите се появяват не само в образите на прелестни девойки. Според тях те могат да бъдат и невидими за човешкото зрение.

Животните, надарени с по-остри сетива от нашите, често са усещали присъствието на мистичните създания. Нерядко привечер, едни кучетата започвали да лаят дълго и пронизително без видима причина. Други скимтели и се криели като от невидим звяр. Животните в обора ставали неспокойни и раздразнителни.

Преданията за самодивите не се разпространяват само в планинските села. Много от жителите на селищата във видинска област са убедени, че тайнствените горски обитателки живеят и в техния район. Жителите на крайдунавското село Шишенци избягват да напускат домовете си по късна доба, подплашени от мистериозното изчезване на петима млади мъже. Местните са убедени, че те са похитени от пакостливи самодиви.

Тази версия се подкрепя и от факта, че когато по-късно са открили двама от тях те не са си спомняли нищо за времето, в което са липсвали. Страхът на жителите на района се подклажда и от разказа на окъснял овчар, който твърди че е видял самодиви да танцуват на поляна в местността Бънчова чешма. Когато на следващия ден съселяните проверили думите с изненада открили, че почвата там е утъпкана във формата на кръг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
58
49
37
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
asen
asen
06.05.2015 18:31
awe 80@ gradosa rakia........ pose kiorav stanal to dase mole ce ostanal jiv.....
0
0
Златко
Златко
03.01.2015 16:51
Има ги на мен като малък ми се случи да ме вика по име реещ се глас,който като ,че ли летеше около прозореца ми,аз разбира се от това което знаех се бях завил през глава с юрганчето в жегата до сутринта без да се обадя или погледна от истории които ми бяха разказвали това била майка на водата,която или те давела или ти вземала гласа след време като поотраснах осъзнах ,че може да е било самодива..Ако е била зла сила се радвам ,че не съм се показал или обадил,остана си ми траен спомен и до днес.100% има някаква сила самодиви ,демони или нещо друго,но го има и е някъде там,магнитното поле го има нищо ,че не го виждаме,помислете си добре.Не си измислям и съм от Видин,но не живеех в село бях си в града,разказие не са измишьотина колкото и да ви се струва фантастично защото е така,гласът си беше необикновен тъй като се носеше и се повтаряше все едно си в нещо като някаква пещера с ехо вътре!
3
0
Darina
Darina
06.10.2014 16:13
hmmmmmm
0
0
тери
тери
21.04.2014 18:47
самодиви на 100%съществуват.аз лично съм гледала документален филм за самодивите където има много доказателства че съществуват
6
0
Buahahahaha
Buahahahaha
13.08.2013 10:28
Абе ей, децата да си лягат а не да четат глупости. Самодиви! То и червената шапчица може да съществува, защо не и трите прасенца.
3
3
Ваняяяяяяяяяя
Ваняяяяяяяяяя
26.02.2013 19:30
Супер е, много добре сте описали фактите!!!!!!!!;)
1
0
петър
петър
26.02.2013 19:28
ами на мен ми звучи не много истинско, но когато го прочетох, тръпки ме побиха, за това ти вярвам!!!
2
1
анонимчетУ
анонимчетУ
20.02.2013 12:53
аи на бас, Ники, че съществуват. ти изобщо някога гледал ли си за село Шишенци??? ако знаеш какво има там..... гледай интервютата на Карбовски!!! пък после спори.. и ако не вярваш - иди и се убеди с очите си или с ушите си.. ще разбереш за какво ти говоря!!!!!!
3
0