sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Разликата между магьосничество и шаманство

Разликата между магьосничество и шаманство

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983525
магически практики

Когато се заговори за магьосничество и шаманство, в съзнанието на всеки изникват термини като вещици, магьосници, шамани и др. Много хора смятат, че тези неща са всъщност едно и също. Наистина, те са взаимно свързани и имат много допирни точки, но трябва да се отбележи, че имат и много съществени разлики помежду си.

Като вещица се определя всеки, който практикува магьосничество. То само по себе си представлява система от магически практики, вариращи от фолклорна до церемониална магии, общовалидни за всички религии. Като цяло се смята, че това е ритуално или лично усилие за промяна на света.

Шаманът от друга страна е човек, който броди между световете и има способността да общува с неземни същества и отдавна забравени предци. Той изпада в транс, като пее, танцува и медитира. Шаманът може да контролира и да си сътрудничи с духове за благото на обществото. Шаманство се нарича техниката, използвана от шамана.

Шаманство

Не може да се каже, че магьосничеството е шаманстро, тъй като то крие своите корени в него, но се е развило в друга насока. Модерното, традиционно магьосничество е главно европейско, като основата му идва от Западните магически традиции. То има някои прилики с шаманизма, но са се отклонило от него, за да стане по-езотерично и церемониално, както и по-недостъпно за обикновените хора.

В древността хората, занимаващи се с магьосничество, са били различно приемани от хората. Първоначално всички са се страхували от тях, но и са търсели помощта им. През Средновековието магьосничеството е било наказвано със смърт чрез изгаряне на клада.

Магьосничество

Точно това време е донесло лошата слава на магьосниците, тъй като църквата ги е заклеймила. Истината е, че магьосниците са разновидност на шаманите, с уникални билкарски, астрономически и астрологически познания. За жалост в днешни дни магиите масово се използват за лоши и користни цели.

Шаманизмът е духовно изживяване. На различните места неговите вярвания, традиции и лексика се различават в зависимост от местността и културата. Ядрото обаче си остава същото, тъй като практикуващите споделят идентичен опит с отвъдното и свръхестествените същества, които живеят там. Когато попадне в света на духовете, шаманът общува с тях и иска помощ за лечение, за добър улов или за изменения във времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest