Какво значи, ако ти горят ушите?
What Does it Mean if Your Ears are Burning?Šta znači kada vam gore uši?
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Какво значи, ако ти горят ушите?

Какво значи, ако ти горят ушите?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Суеверия

Суеверията са се сраснали с нашето ежедневие от незапомнени времена. Суеверието е убеждение или представа, възникнало от опита да се разбере неразбираемото.

Понякога дори може да противоречи на това, което виждане със собствените си очи. Суеверието е начин да се обяснят объркани ситуации чрез игра без правила, която да донесе късмет.

В крайна сметка суеверието е непоколебимо убеждение, което не трябва да опитваме да оборим. На никого не пречи и прави живота поне мъничко по поносим.

Горене на уши

Едно от най-старите такива убеждения е за чувството на горене на ушите. Няма човек, който не е чул, че ако му горят ушите, някои непременно говори за него. Смята се, че ако ти гори дясното ухо – за теб говорят хубави неща, а ако е лявото – злословят по твой адрес.

На други места пък го казват по различен начин - ако ти писне/гори дясното ухо, те чака щастие. Когато пищи/гори лявото ухо, ще чуеш клюки за себе си;

Ако те сърбят или ти горят ушите, значи някой говори за теб; Ако ти горят ушите, някой те одумва. Удари се по дупето и ако говори хубаво, ще му се върне хубаво, ако говори лошо, ще му се върне лошо.

Горенето на ухото влиза в групата на „Сърбежи, потупвания, почуквания” и други подразделения на суеверията. В тази група влизат още някои от тях (доста странни и дори нелепи) - следните аксиоми:

- Ако те сърби носът, ще ядеш бой. За да не стане, трябва някой да те удари три пъти по ръката.

- Когато те сърби носът, за да не се скараш с някого, трябва да се удариш по ръката, толкова пъти, колкото си се почесал.

- Ако видиш умряло животно на пътя, трябва да си хванеш косата, за да не ти окапе, докато не отминеш гледката.

- Когато говориш за нещо лошо, което не искаш да се случи, „чукаш на дърво”.

- Когато видиш бременна жена, трябва да ощипеш човека до теб по ръката и първият мъж, който те заговори, има чувства към теб.

- Когато се разхождаш по улицата с някой близък и/или познат и ви раздели стълб, колче и т.н., трябва да си кажете „Здрасти”. Иначе ще се скарате.

Разгледай още какво значи, ако ти играе окото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
55
43
30
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Петя Петрова
Петя Петрова
09.06.2014 17:21
Да голяма истина са суеверията,Казвам го защото вярвам и ми се слу4ват,то4но както е писано от векове,а щом е писано не е слу4аино,също ако ви играят о4ите или ви сърбят е на сълзи,то е на много добро или много лошо,на мен ми игра окото няколко месеца и ме сърбеше носът много и знаете ли какво ми се слу4и,Убиха брат ми на 13ноември в Брегово,Трябва да вярвате вав вси4ко,за да имате късмет и в добро и зло,нека Господ да е с нас и да ни пази,
5
1
дженталмен
дженталмен
26.12.2013 22:52
Блажени са вярващите(суеверните).
1
4