Гледане на боб
Divination with Beans

Гледане на боб

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Гледачка

Фасулът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят. Но не се използва само за това. В много държави се практикува гледането на боб.

Един от най-популярните методи за предсказания в Босна и Херцеговина със сигурност е гадаене с боб. Произходът на тази техника идва от Турция, където има еквивалентен метод, наречен "fasulya fali" или "kumalak". Сред хората се носи история за произхода на тази техника:

Единствената дъщеря на пророка Мохамед - Хазрат Фатима, тайно гледала на боб и криела това от баща си. Един ден, докато прогнозирала съдбата на приятел, в стаята внезапно влязъл Мохамед. Хазрат Фатима бързо се окопитила от шока и успяла да скрие под роклята си половината боб.

Оттогава се смята, че във всяко гадаене лежи наполовина истина и наполовина – лъжа. Интересно е, че една комбинация от гадаене е кръстен на нейното име - "Хазрат Фатима FAL". Това е комбинация от 333, което представлява щастие, брак и изпълнението на желания.

В Босна и Херцеговина човек, който се занимава с гадаене в зърната се нарича „faladžija” или „faladžinica” (falajiya или falajinica ако е лице от женски пол). За гадаене на боб врачката се нуждае от червена покривка, на която той или тя да „хвърли” четиридесет и едно бели бобени зърна.

Гледане на боб

Преди да започне, трябва да хване зърната в десния си юмрук, да го приближи до устата си и три пъти да изрече дадено заклинание. Тези заклинания не се предават или научават. Този занаят трябва да се „открадне”, т.е. ако някои иска да се научи да гледа на боб, много внимателно и продължително трябва да наблюдава вече обучила се гледачка.

Ако искате и вие да пробвате в къщи, следвайте тези стъпки:

Трябват ви 41 зърна. Пазят се в специална торбичка. На червена (може и бяла) покривка разпръсквате зърната. Разделяте ги на 3 купчинки. След това започваш да махаш по 4 зърна от всяка купчинка. Махаш толкова, докато на всяка една позиция останат или 1, или 2, или 3, или 4 зърна.

Следващата стъпка е идентична на предишната, но правиш три купчинки на втори ред, като пак махаш по 4 зърна всеки път, докато ти останат от 1 до 4 зърна в купчинка. Стъпка три – правиш трети ред по същия начин. При предприемането на всяка стъпка може да си „баеш” или просто да си мърмориш каквото ти идва на ума.

След това се разглеждат фигурите. Със сигурност се знае, че комбинация от 3-3-3 зърна по хоризонтала или вертикала е щастие, брак и изпълнение на желаения. Централната купчинка, т.е. втората на втори ред символизира къщата ти. Най-хубаво е да има 4 зърна там. Въобще подредбата на купчинки е най-лесната работа. Важна интерпретацията. Всяка комбинация по хоризонтала и вертикала значи нещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest