Новогодишни суеверия

Нова година

Всеки празник е белязан с различни суеверия, дори не е необходимо да бъде празничен ден. Неведнъж сме чували за ставането с левия крак, срещането на черна котка и т.н. Това са съвсем малка част от всички видове суеверия, които има по света за най-различни неща. Ако се налага да вярваме във всичко, преживяването на всеки ден би било истинско предизвикателство.

Нова година е още един чудесен повод за измисляне на различни суеверия, които да ни донесат съответно повече късмет през идната година, повече пари или нещо друго. Независимо дали намираме тези неща за истина и дали ще се съгласим да ги направим, е добре да знаем какво ни съветват суеверията да правим и какво не.

Основно новогодишните суеверия са свързани с това, че всичко, което направим на този ден, ще ни се случва през следващата година.

1. Целувката в полунощ – винаги, когато настъпи новата година се поздравяваме и целуваме с онези, с които празнуваме. Оказва се, че и това е суеверие – ако пропуснем да го направим, следващата година щяла да бъде изпълнена със студенина.

Суеверия за Нова година

2. Чисти сметки – според друго суеверие, трябва да сте си оправили всички сметки преди да посрещнете новата година. Ако имате и друг вид дълг – покрийте го.

3. Боклукът е ценен – нищо не бива да излиза от дома ви на първия ден от новата година. Ако имате някакви подаръци, които ще подарявате, оставете ги от предния ден в колата. Не изхвърляйте дори и боклука, означавало, че си изхвърляш късмета.

4. Не на птиците – ако похапвате пуйка или пилешко месо на първия ден от новата година, то традицията трябва да бъде променена. Яденето на пернати през този ден означавало, че обитателите на този дом ще ровят в мръсотията, ще бъдат бедни.

Новогодишно марти

5. Нова дреха – нов късмет – хубаво е да облечете нова дреха за новата година. Според суеверието, шансът ви за успех значително се покачва.

6. Кихнеш ли – здраве му кажи – опитайте се да сте от онези, които ще кихнат на празничната трапеза. Суеверието гласи, че онзи, който кихне първи ще има много успех и ще бъде богат през идващата година.

7. Пари – не давайте назаем, за да не давате цяла година е само едно от суеверията свързано с парите. Друго твърди, че трябва да имате пари в джоба си по време на настъпването на новата година, защото това ще ви направи богати.

8. 1 януари – ден за почивка – никаква работа на първия ден от новата година, освен ако не искате да ви върви само на работа през цялата следваща година.

Червено бельо

9. Приятелски празник – според това суеверие е хубаво да посрещнете новата година с приятели, за да бъде такава и следващата - щастлива и пълна с много хора и емоции.

10. Код червено за неомъжените дами - всяка жена, която не е омъжена, трябва да носи червено бельо през новогодишната вечер, за да й върви на любов през следващата година.

11. Отрупана маса – блага година – сложете много неща на масата, за да може цялата ви година да е изпълнена с всичко, от което имате нужда.

12. Тъмнокос мъж – късметче – според това суеверие, след като вече е дошла новата година е важно да обърнете внимание кой първи ще прекрачи прага ви. Ако това е мъж с тъмна коса – означава, че в този дом ще има много късмет. Ако е мъж със светла коса или жена – обратното.

В крайна сметка най-важно от всичко е да си изживеем пълноценно празника, да посрещнем следващата година усмихната и с настроение – всичко останало, независимо къде ще стъпим, как ще се облечем, колко пъти ще се погледнем в огледалото, няма да ни донесе нищо повече от напрежение в главата и натрапчиви мисли, че нещо може да се случи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest