Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Историята на френската революция

Историята на френската революция

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Френски крал

Френската революция е период в историята на Франция между 1789 г. и преврата от 9-10 ноември 1799 на Наполеон Бонапарт. Това е решаващ момент в историята на Франция, тъй като бележи края на стария режим и подмяна на френската абсолютна монархия с конституционна монархия и Първата република.

Тя слага край на монархията, на обществото на поръчки и привилегии. Тя дава на Франция Декларацията за правата на човека, обявяваща равенството на гражданите пред закона, основните свободи и суверенитета на нацията, както и правото да се управлява чрез избрани представители. Стотици хиляди хора са загинали по време на тази революция.

От самото си основаване, универсалните идеи на Френската революция са обявени от последователите и за велики. Войните за Френската революция засягат голяма част от континентална Европа и довежда до трансформация на границите и на държавите там, което значително допринася за разпространението на революционните идеи.

Тези конфликти впоследствие са намерили своето продължение в Наполеоновите войни. Революцията остава предмет на дебат, като предизвиква положителни и отрицателни дискусии през двата века, които последваха във Франция и в света.

Френската революция, е създала незабавно и трайно разделение между привържениците на революционните идеи и защитниците на стария ред, а също и между Католическата църква и антиклерикалните (ненабожни) .

За най-главна причина за френската революция се сочи тежката икономическа криза във Франция през 80-те години на 18 век. Инфлацията и нарастващия държавен дълг спомагат. Усещане за несправедливост се усеща, поради факта, че духовенството и аристокрацията са освободени от данъци. Но дори и в рамките на третото съсловие (което представлява 97% от населението) има значителни разлики в зависимост от търговията в провинция или град.

Версай

Законите са различни в Бретан и Лангедок. Въпреки това, по-голямата част на французите от 1789 не мога да си представя революция с насилие премахване на монархията. Но това става. Премахват се феодалните привилегии и църковния десятък. През лятото на 1789 се създава „За Правата на човека и гражданина”.

Две лета след това се гласува и приема конституцията, чрез което Франция става конституционна монархия. Кралят може да налага вето и да сформира правителство. Друго нововъведение е свободния съд. През 1799 г. Наполеон Бонапарт идва на власт и открива период на Консулството, което пет години след това води до появата на Империята.

Като цяло френската революция се разглежда като:

1. Всенародно въстание против аристокрацията, нейните привилегии и методи на угнетение на народните маси, а от това произлиза стремежът на революционерите да разрушат всичко, което се асоциира със Стария ред, и да построят ново, свободно и демократично общество. За това главният лозунг на революцията е свобода, равенство, братство.

2. Борба за власт между различни групи, сменящи се няколко пъти в течение на 1789—1799 г. Съществува поглед върху революцията като освобождение на основната маса население – селяните, от чудовищния гнет или разновидност на робство, откъдето идва и част от основния лозунг на революцията — свобода.

Каквито и да са причините и идеите за нея, добри или лоши, френската революция е период от време на който се дължи сегашният облик на Франция и е важно историческо събитие, което не бива да се подминава лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest