Бенджамин Франклин и масонството
Benjamin Franklin and Masonry
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Бенджамин Франклин и масонството

Бенджамин Франклин и масонството

AdminAdmin
Администратор
658322
Бенджамин Франклин

Бенджамин Франклин, известен с многобройните си научни постижения, обществено-политическа дейност и убеждения срещу робството, също е известнен и с членството си в масонството, въпреки че в автобиографията си не го споменава никъде. Той има голям принос в създаването и популяризирането му.

Заобиколен от масони, въпреки всичките си задължения, той не е отсъствал никога от масонските събрания. Предполага се, че неговото посвещение е станало през 1731 г. в ложата на Сейнт Джон, което променило много стилът му на писане във вестника, който издавал, "Pennsylvania Gazzete".

Издигането му в ложата било неизбежно, станал секретар и след това Велик Майстор, преиздал първата масонска книга, "Конституцията на масоните", чийто автор е Джеймс Андерсън и я рекламирал във вестника си.

Франклин пише две писма за масонството. Едното е до Хенри Прайс, „Право почитаемият велик майстор” и великата ложа в Масачузец, а другото е до „Скъпи братко Прайс”, които са доказателство, че в Масонството в Пенсилвания липсвало съответната учредителна власт.

Бенджамин Франклин и масоните

Вследствие на първите анти-масонски вълнения, появяващи се през 1738 година, Франклин пише до родителите си, за да ги успокои, че Свободните масони не са в противоречие с религията и добродетелите.

През 1749 г в Бостън бил провъзгласен за Провинциален Велик Майстор, а през 1750 година бил свален от високия си пост в Заместник Велик Майстор. През 1777 година във Франция, става член в ложата на Деветте Сестри, която се отдава да насърчава изкуствата и обществата, и чието мото гласи "Истина, Съюз и Сила".

Година след това Франклин помага на философа Волтер да се присъедини към тази ложа. Малко след смъртта на Волтер, Франклин става Майстор на ложата и като такъв, събира интелектуалци и разширява дейността ѝ.

Той и неговите последователи в ложата подкрепяли държавното, не скъпо образование, и ги подтикнал да отделят средства за създаване на училище. През 1782 г. става член на ложата Сен Жан дьо Ерусалим, а през 1790 той преминава във Великата Ложа на Пенсилвания.

Големият талант и многобройните дейности на първият американски дипломат, правят събирането на факти за неговото членство в масонството трудно. Но безспорно, членството му оказва голямо влияние върху личността му.

На американското общество Франклин оставя ценности, като брака, пестеливостта, образованието, упоритата работа и обществен дух срещу авторитаризма. Той участва в написването на "Декларация на независимост" и оставя много знания за последващото развитие на физиката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
58
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
MDCCLXXVI
MDCCLXXVI
21.03.2015 11:16
Ха вие топлата вода открихте.
0
0
Makopa
Makopa
12.04.2013 13:58
Нямате ли редактор в този сайт? Прегледайте само колко правописни грешки има в текста ?
0
0