Ритуали с вино

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Виното крие богата символика
Комплект от 6 чаши за шампанско
Препоръчано за теб:
Комплект от 6 чаши за шампанско
33.00 лв.
Виж ››

В магьосничеството се използва при ритуали за посвещаване и изпитания, тъй като представлява тънката бариера между животинската природа на смъртния човек и неговия безсмъртен дух.

Символиката на виното е особена. От една страна, виното, особено червеното, символизира кръвта и жертвоприношението. От друга страна то дарява радост и божествен екстаз, правейки човека вечно млад и блажено богат.

Виното се приема и като символ на освобождаване на човек от житейските грижи. Изхождайки от общата символика на виното, могат да се разгледат и по-частни аспекти.

В юдеизма по време на погребалната вечеря виното се тълкува като символ на свободата, получена от еврейския народ след напускането на Египет.

Виното представлява символ на радостите в живота в египетската, вавилонската и близкоизточната традиции. В качеството на асоциирано с кръвта, виното се тълкува като течност, носеща живот и в това качество в много от религиите се използва за жертвоприношения, символизирайки жертва.

Вино

Най-ранни свидетелства на отъждествяване на виното с кръвта са открити в близкоизточните традиции. На използваното в ритуали вино бил приписван сакрален статус и било смятано за даряващо сила, мъдрост, разцвет, а също и енергия за борба със зли духове за получаване на безсмъртие.

Виното символизира житейското доволство, задоволено домакинство, питието на боговете, Божи дар, кръвта божия, гнева му, жертва, прочистване, Дионис, благословение, еликсирът на вечния живот.

Друго, с което се асоциира виното са тайнственост, вдъхновение, имущество, младост, добро обкръжение. През вековете на виното са приписвани и лековити свойства.

Смята се, че прави кръвта по-силна и дарява човек с устойчиво здраве и неизчерпаеми сили. Виното притежава способността да дарява със сила и смелост.

Изба

Виното е и признат афродизиак и често е било използвано за релаксиращи процедури. Всички тези приписвани на вино сили и способности присъстват в традициите на повечето религии.

Но дори само една малка част от тях да е истина, самото удоволствие от виното е достатъчно, за да присъства тази напитка във всички важни за човека ритуали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
BlunicaVludnica
BlunicaVludnica
23.06.2013 15:12
хахахха така такаа :D
1
1
aziatka
aziatka
21.06.2013 21:03
izspiite edna dve butilki vinio i taka 6te se omagiosate , 4e nqma da znaete ma koi hora ste ooop nazdraveeee
2
0

От медията