Животът на древните римляни
Život drevnih RimljanaThe Life of the Ancient Romans

Животът на древните римляни

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k874
Древен Рим

Римската империя е една от най-добре развити древни цивилизации, завещала на света много философски, научни и технологични постижения. Знаем ли обаче достатъчно за живота на древните римляни? Някои факти от техния живот изглеждат меко казано шокиращи в наши дни, но за онова време са били напълно нормални.

Противно на нашите схващания, прочутите римски бани определено не са били място за добра хигиена, а точно обратното - представлявали огромни развъдници за бактерии. Хората внасяли всякакви боклуци и нечистотии, които заедно с телесните течности изтичали с водата в другия край на банята.

Животът в Древен Рим не е бил много лек. Тъй като по онова време е нямало полиция, грабежите били често срещано явление. Често се случвали и палежи, които за минути унищожавали имущество, трупано дълго и тежко.

В Древен Рим отношението към жените е било много интересно – те са заемали доста по-високо положение, отколкото жените по цялото Средиземноморие в древността.

Римлянките свободно излизали да пазаруват, имали възможността да се хранят с представители на силния пол, да даряват големи суми за благотворителност.

Но политиката била недостъпна за жените. За символ на власт и богатство се смятал фалосът, затова фалически изображения са оставени в Древен Рим.

Те са изобразени навсякъде - върху врати, печки, а в Древен Рим е била много популярна птицата във форма на фалос като знак на мъжественост и власт.

Римска колесница

Жените в Древен Рим трябвало да раждат, което било опасно и често завършвало фатално, и да държат ред в къщата. Верността на мъжа към жената не се смятала за достойнство. Законът преследвал любовни афери с жени и дъщери на хора от властта. Това можело да се накаже дори със смърт и с посмъртно отнемане на всички богатства.

Робите нямали никакви права, с тях всеки можел да се разпорежда както пожелае. Въпреки това понякога се случвало между собственик и робиня да пламне истинска любов. За това свидетелства златна гривна, намерена върху женски скелет при разкопки. На гривната пишело: На любимата робиня – от нейния господар.

Все пак, в по-голям процент от случаите робите били зле експлоатирани, често става жертва на сексуално насилие и дори садизъм. Имали право да въртят дребна търговийка, а с припечелените средства можело да откупят своята свобода.

Нищожността на робския живот на древните римляни си проличавал най-добре на арената. Робите често намирали смъртта с боевете, организирани да забавляват обществото. Много от тях умирали още в началната фаза на подготовката на гладиаторските битки, докато дразнели животните.

Гладиаторите обаче били истински звезди. Жънели огромна слава, а дамите от висшето общество ги обожавали. С малко късмет някои гладиаторите дори успявали да си върнат свободата. Рядко обаче доживявали до старини - повечето от тях умирали още преди 30-годишна възраст.

В Рим, до Трояновата колона, имало голям пазар с полукръгла форма. Той се извисявал на цели шест етажа и на входа му имало сто и петдесет сергии, където раздавали безплатно брашно за хляб.

На горните етажи въртели търговия със зехтин, вино, плодове и зеленчуци, както и с подправки от далечни страни. На петия етаж се разполагала римската милиция и благотворителни организации. На шестия имало два големи басейна с риба.

Древните римляни отбелязвали 182 официални празника с театрални представления, по време на които се предлагали екзотични плодове и ястия. Те не празнували Коледа, но имали еквивалент - Сатурналии, в чест на Бог Сатурн. Той бил свързван с гръцкия Кронос, а в дните на честванията на празника (17-21 декември) всички обществени работи били отменяни, дори престъпниците не били наказвани. Робите пък били освобождавани от своите задължения, дори можело да седнат на масата със своите господари.

Цезар

Празникът започвал с жертвоприношение - най-често се колило прасе в чест на Бога. След това всички се събирали на масата и дори си подарявали подаръци.

Представителите на долните слоеве на обществото водели много мизерен начин на живот. Професията на платените жрици пък била много популярна. Интересен факт е, че дори при тях е имало разделение - жрици за простолюдието и жрици за висшата класа.

Много семейни мъже са посещавали тези платени жрици и това е било напълно нормално. В Древен Рим семейството е било по-скоро сключване на договор, а правилата определя мъжът. Сексът е служел за създаване на деца, а не за разпалване на любов и близост. Жената трябвало да седи вкъщи, да гледа децата и да защитава честта и достойнството на мъжа.

Друг интересен факт за римляните е, че в Римската империя е имало и пътешественици, но това били основно търговци, войници, лекари и хора на изкуството. По се намирали много ханове и страноприемници, имало и пътеводители и подробни карти.

Състоятелните римляни пък бягали от стреса в града в своите извънградски имения. Много предпочитани били местностите с минерални бани. В тях били изграждани терми и римляните идвали за почивка и лечение. Най-известните подобни курорти в Древен Рим били Баи и Поцуоли, където пък са били разположени вилите на Нерон и Цезар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest