sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни факти от живота на Жул Верн

Интересни факти от живота на Жул Верн

Жул Верн

1. Когато е бил на 12 години, Жул Верн успява да се качи на кораб, с който е щял да стигне до Карибските острови, но баща му го сваля още на следващото пристанище. Имал е страст към пътешествия.

2. Отива да учи право по желание на баща си в Париж, но благодарение на негов роднина успява да влезе в различни литературни кръгове. Познава се с Александър Дюма и Виктор Юго.

3. На 22 годишна възраст Жул Верн има своята първа пиеса „Пречупени сламки”.

4. Той се дипломира като юрист, успява да се справи самостоятелно, защото баща му спира да му помага финансово. Решава да не се върне при семейството си, а да остане на живее и да се издържа сам в Париж.

5. Започва да пише повести, които са повлияли от Едгар Алън По, тъй като Жул Верн е харесвал много творчеството му.

6. Жени се и започва работа като борсов посредник, но едновременно с това продължава да пише.

7. През 1862 г. Жул Верн и издателя Пиер Етцел сключват договор, а през следващата напуска работата си като посредник и се отдава само на писането. Изключителното при Верн е, че той успява да напише неща, свързани с науката, доста време преди да са се случили, някои от които с изумителна точност. В „Двадесет хиляди левги под водата” главен герой е Капитан Немо, който е имал подводница ”Наутилус” – първата подводница с електрическа тяга е направена едва през 1886 и е кръстена на Капитан Немо.

8. Друг интересен факт от творчеството на писателя – в романа „От Земята до Луната”, Верн описва как трима души са изхвърлени със снаряд към Луната. Снарядът е бил с размери 5547 кг и 3.65 м височина. 100 години по-късно хора са изпратени на обиколка на Луната, макар и не със снаряд, защото това би означавало сигурна гибел. В кораба „Аполо 8” е имало трима души и е бил с размер 5621 кг и височина 3.60 м. И двата обекта са били изстреляни от Флорида. Интересен факт е, че при приземяването, от историята в романа до истинската история, има разминаване само 4 километра.

9. И макар, че повечето информации за него се опитват да подскажат колко спокоен живот е имал, всъщност съществуват хипотези и факти около живота му – преписват му се не една извънбрачна връзка, говори се, че синът му е бил неконтролируем и още като дете е лежал в детски затвор, че имал и друг дом освен този, в който живее със съпругата си.

10. Окуцява заради инцидент с племенника си – прострелва Верн в крака.

11. Независимо от това какво се говори за него – добър или лош, странен или обикновен, той е оставил дълбока и трайна следа в литературата. Умира през 1905 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest