sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни факти от живота на Марк Твен

Интересни факти от живота на Марк Твен

Марк Твен

1. Марк Твен е роден през година, когато Халеевата комета преминава близо до Земята - 1835.

2. Истинското име на великия писател е Самюъл Клемънс. Първоначално този псевдоним е принадлежал на моряка Исая Селърс, но след смъртта му Самюел го взима.

3. Преди да стане велик писател е работил като лоцман на кораб. След време повиква и брат си да работи с него, тъй като парите, които печелел били доста добри. Но през 1858 г. брат му Хенри загива – Твен е сънувал неговата гибел месец преди това.

4. Намирал за много интересни научните изобретения и се е възхищавал на научните прозрения. Бил е доста добър приятел с Никола Тесла.

5. Има патентовани няколко изобретения – най-успешното хрумване на Твен е албум за изрезки, в който могат да се залепят различни неща. Той е патентовал това си изобретение през 1873 г. Други негови хрумвания са заместител на тиранти, машина, която връзва вратовръзка, както и бележник с откъсващи се листчета.

6. Голяма част от беседите на великият писател не са били записани или вече са изгубени и заради това е невъзможно да се направи пълна библиография на неговите произведения. Другата причина е, че са публикувани в различни вестници с различни псевдоними.

7. Марк Твен е първият писател, който написва цяла книга на пишеща машина. Това е неговата творба, която се е превърнала в истински шедьовър „Приключенията на Том Сойер”.

8. Романът „Приключенията на Том Сойер” и продължението на книгата – „Приключенията на Хъкълбери Фин” са определени за едни от най-великите американски романи.

9. Ърнест Хемингуей, казва за творчеството на Марк Твен, че американската съвременна литература води своето начало от една-единствена книга – „Хъкълбери Фин”.

10. Твен е бил заклет пушач.

11. Интересен факт е, че умира през 1910 г – отново, когато кометата минава покрай Земята, но още по-интересно е, че писателят сам предсказва смъртта си и казва, че ще си отиде, така както е дошъл - с Халеевата комета. Получава сърдечен удар ден, след като кометата е била най-близко до Земята.

12. Американската поща създава пликове „Марк Твен и Хелеевата комета” през 1985 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
510
44
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мишо
мишо
04.11.2012 21:10
Голяма личност. Интелект и човек с чувство за хумор.Дар от Бога е притежавал, за да напише толкова забележителни произведения. А това, че е бил приятел на Тесла също не е случайно.
6
1