Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни факти от живота на Леонардо да Винчи

Интересни факти от живота на Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи

1. Да Винчи е роден в семейство на бедна селянка и богат нотариус. Имал е домашно образование.

2. Имал е умението да свири на лира, при това много добре.

3. В определен период от време се е смятало, че да Винчи е хомосексуалист, за което има заведено дело. Обвиняват го, че е посегнал на момче, което му е позирало за картините. Това обвинение не се доказва и да Винчи е оправдан.

4. Една от най-нашумелите му картини (и все още неразгадани) е Мона Лиза. Има изключително много теории за нея, за това какво е нарисувано и защо по точно този начин, но все още няма единна теория, която да обяснява картината. По едната теория Мона Лиза е всъщност самият Леонардо – направил си е автопортрет. Друга интересна теория гласи, че тя е била бременна и е успяла да скрие това, за което и всъщност е щастлива и леко усмихната. Според трета теория, пред Джокондата имало хора, специално доведени, за да я развличат.

5. Защо небето е синьо е въпрос, чийто отговор първи дава Леонардо в своята книга „За живописта”.

6. Леонардо е успявал да работи прекрасно и с двете си ръце. Твърди се, че е пишел с едната, докато успешно рисувал с другата.

7. Да Винчи не е можел да чете достатъчно добре, тази форма на нарушено концентриране се нарича дислексия.

8. Известен факт е, че той е писал своите творби огледално.

9. Леонардо да Винчи е направил много проекти на подводници, на тъкачни станове, на танкове, както и на летящи машини.

10. Да Винчи е първият живописец, който е започнал да разчленява трупове – целта му е била да види какъв всъщност е строежът на мускула.

11. Той е установил, че Земята е доста по-стара, отколкото е написано в Библията.

12. Няма нито един автопортрет, за който със сигурност може да бъде казано, че е негов.

13. Изобретенията, които стоят в основата на водното снаряжение са дело именно на Леонардо да Винчи – изобретил е дихателен апарат, описал е какво е необходимо и как се правят подводни потапяния.

14. Смята се, че да Винчи е първият човек, който е установил какво се "разчита" по кръговете на дънерите на дърветата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
513
47
36
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Punkey
Punkey
28.03.2015 17:53
Наистина има греши, ако беше запозната щеше да ги видиш ;) Също и да знаеш, че да Винчи не се пише с главно ''д''. Да си запозната с творчеството на Леонардо не означава да си виждала само ''Мона Лиза'' (и хайде, също ''Тайната вечеря'') и да си чела 2-3 неща от Уикипедия.
6
4
prinstan819
prinstan819
30.08.2015 00:36
Това е просто една тъпа грешка ,на всеки се случва да сгреши ,но пък тя се постарала поне и напиши нещо добро.Моля те.Ти какво направи за Леонардо.Кажи ми.И преди да пишеш тези неща мисли. Ще чакам отговор.
2
0
Plamy
Plamy
23.05.2013 22:50
Горе пише,че не е доказана теорията за хомосексоализмът,а само е заведено дело и после е оправдан,поради липса на доказателства.И къде са другите грешки,според теб?Тъй добре съм запозната с Да Винчи и творчеството му,че смея да твърдя,всичко е нормално написано и вярно. ;)
10
1
rti
rti
30.08.2015 00:38
Прав/а си .
2
0
Поля
Поля
14.05.2013 17:19
В това има верни неща, но и лъжи. Леонардо НЕ Е бил хомосексуалист!!! има още 2-3 грешки ама де не ги споменавам! Как от 1 статия 3-4 неща могат да бъдат грешни. Не обвинявам автора...той само е копирал от нета.
2
3
ert
ert
30.08.2015 00:40
От къде можеш да знаеш.
2
0