Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Синдроми с имена на приказни герои

Синдроми с имена на приказни герои

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Приказен дворец
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Съществуват психиатрични термини, които описват определени патологични синдроми, и интересното е, че те са с имена на приказни герои.

Такъв е случаят със синдрома на Рапунцел – приказната красавица с дълга коса, по която нейният любим се изкачвал всяка вечер до високия прозорец на кулата, в която била затворена.

Синдромът на Рапунцел се проявява в постоянно откъсване на косми и цели кичури от собствената коса и поглъщането им. Това се получава при психични нарушения най-вече при деца и млади жени.

В резултата на постоянното поглъщане на косми в стомаха се образува трихобезоар – топка косми, която може да се отстрани само оперативно и при забавяне може да има фатален изход.

Сънна апнея, която е характерна със спиране на дишането по време на сън, е известна като синдром на проклятието на Ундина. Русалка, която в немските приказки е известна като Ундина, проклела изневерилия й любим. Тя го лишила от възможността да диша, без да мисли за това, което насън е невъзможно.

Синдромът на Алиса в страната на чудесата се проявява в дереализация и деперсонализация. Човек с този синдром има чувството, че всичко, което се случва, не се случва с него, а с някой друг, а той само наблюдава.

Висока температура

Освен това той смята, че е извън реалността и няма нормални усещания за размерите на околните предмети. Усещания като при синдрома на Алиса в страната на чудесата могат да се изпитат при отравяне или инфекция с висока температура.

Синдромът на барон Мюнхаузен се изразява в симулация и изкуствено предизвикване на различни явления, характерни за някои видове заболявания.

Хората със синдрома на барон Мюнхаузен предизвикват повръщане, кръвоизливи и гърчове, за да бъдат съжалени и обгрижени. Понякога този синдром се проявява в специфична форма и страдащият от него човек предизвиква болестни прояви у свой близък, за да може след това да се погрижи за него и да бъде оценено старанието му.

Така някои майки с този синдром хранят децата си с продукти, към които те са алергични, а след това стоят до леглото им и не спят по цели нощи, за да им помагат да се лекуват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest